Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

09. 07. 2019. 07:24 >> 07:25
13

RAONIĆ

DPS da pokrene dijalog, opozicija da se vrati u Skupštinu

Nova politička ponuda DPS-a za opoziciju, koju je najavio premijer Duško Marković, ukoliko je usaglašena sa predsjednikom, trebalo bi što prije da bude iznesena, a opozicija bi morala odmah da se vrati u Skupštinu i počne proces koji bi trebalo da dovede do izbora koji će oslikavati volju građana, odnosno koji kasnije neće biti osporavani, ocijenio je Boris Raonić, izvršni direktor Građanske alijanse.

Raonić je istakao da se Crna Gora nalazi u dubokoj krizi koja se ogleda u nepovjerenju, nepostojanju dijaloga i krizi legitimiteta institucija.

"Izlaz iz ovakvog stanja je u interesu svih aktera, odnosno onih koje predstavljaju, pa bi dijalog trebalo odmah da počne, jer polako ulazimo u posljednju godinu mandata ove vlade. Naravno, na onome ko ima poziciju moći je da iznese konkretnu ideju i uputi poziv", kazao je Raonić.

On je istakao da opozicija mora odmah da se odredi da li će učestvovati u procesu ili bojkotovati naredne izbore.

"Jer, bilo bi licemjerno optuživati kolege za saradnju sa DPSom u tom procesu, a na kraju izaći na izbore koji će biti rezultat tog procesa", rekao je Raonić.

Prema njegovim riječima, "iako se međunarodna zajednica drži po strani, ona ipak mora imati značajniju ulogu u procesu". Raonić je kazao i da je geostrateška pozicija Crne Gore i politička svijest građana takva da se ne može očekivati scenario poput onih iz regiona.

Premijer Marković prije nekoliko dana poručio je da je DPS "sposobna da predvidi potrebe vremena i radi društvene stabilnosti i prosperiteta Crne Gore priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen konsenzusa na političkoj sceni".

Iz DPS-a nije precizirano o kakvoj političkoj ponudi se radi, dok je iz opozicije više puta poručeno da je tehnička vlada jedino rješenje o kojem će razgovarati. Opozicija bojkotuje Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva i nema najave da bi se njihovi predstavnici mogli vratiti u to tijelo. Odbor može da radi na izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja godine, jer je naredna izborna, a u izbornoj godini se ne mogu mijenjati zakoni koji se tiču izbornog procesa i ambijenta.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније