Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 07. 2019. 17:46 >> 17:46

BREGU O Z. BALKANU

"Olakšati kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala"

Zapadni Balkan se treba posvetiti ozbiljnom i opsežnom programu olakšavanja kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

"Dvije godine nakon što su premijeri sa Zapadnog Balkana odobrili Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor u Trstu, region nije u potpunosti prihvatio mogućnosti koje je regionalni ekonomski prostor ponudio", ocijenila je Bregu, tokom obraćanja liderima Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) na samitu u poljskom Poznanju. 

Na samitu Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, okupili su se lideri sa Zapadnog Balkana i Evropske unije koji su razgovarali o budućnosti regiona u kontekstu proširenja EU.

"Protok roba, usluga, kapitala i ljudi i dalje nailazi na prepreke. Svi bi mogli izvući važnu pouku iz Regionalnog sporazuma o snižavanju cijena rominga, kao što je s pravom istakla njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pozdravila ovaj sporazum i Deklaraciju o priznavanju akademskih kvalifikacija, te snažno podržala Zapadni Balkan i njegovu evropsku perspektivu", rekla je Bregu.

Ona smatra da se region treba posvetiti ozbiljnom i opsežnom programu, koji će obuhvatiti i aspekte lakšeg kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

"Građani Zapadnog Balkana trebaju se slobodno kretati uz ličnu kartu, a region treba otkloniti i strukturalne prepreke trgovini i investicijama. Vrijeme je da se u regionu primijeni odgovarajući mehanizam sličan Šengenu, kako bi se omogućilo putovanje u cijelom regionu i otvorio put za postepeni prelazak na slobodno kretanje građana. Sloboda kretanja osnovni je preduslov regionalne ekonomske integracije i Savjet za regionalnu saradnju je spreman da preuzme odgovornost", poručila je Bregu.

Rezultati današnjeg samita lidera Zapadnog Balkana su regionalna Deklaracija o uzajamnom priznavanju visokoškolskih kvalifikacija koja će omogućiti da mladi imaju koristi od modela automatskog priznavanja visokoškolskih kvalifikacija i perioda studiranja na visokoškolskim ustanovama i Deklaracija o Romima kojom se Zapadni Balkan obavezuje da će odlučno raditi u cilju pune integracije romskog stanovništva u naša društva.

Samit Zapadnog Balkana u Poznanju, organizovan kao 6. po redu u nizu ovakvih skupova u sklopu Berlinskog procesa, glavni je događaj u okviru poljskog predsjedavanja Berlinskim procesom u 2019. godini. Više informacija o samitu u Poznanju možete pronaći ovdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније