Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 17:00 >> 19:15
3

NUHODŽIĆ

CG odlučna u borbi protiv kriminala i terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je danas u Poznanju da je Crna Gora pouzdan partner u borbi protiv svih oblika transnacionalnog kriminala i odlučna je da spriječi da nelegalno oružje i municija završe u rukama kriminalaca ili terorista.

"Crna Gora ulaže značajne napore u realizaciji svih sedam ciljeva predviđenih Mapom puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu, što doprinosi unapređenju bezbjednosti građana, a time i većoj bezbjednosti regiona i Evrope u cjelini“- saopštio je Nuhodžić na sastanku na kojem su, na poziv ministarke unutrašnjih poslova i administracije Republike Poljske Elžbijete Vitek, učestvovali i ministri unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Nuhodžić je naveo da su aktivnosti MUP-a u prethodnom periodu bile usmjerene na usklađivanje strateškog i normativnog okvira sa standardima EU, jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta, poboljšanje infrastrukture za bezbjedno skladištenje oružja, municije i eksploziva, uništenje njihovih viškova, te da se kontinuirano sprovodi postupak dobrovoljne predaje oružja.

„Crnogorska policija je tokom 2018. podnijela 295 krivičnih prijava, protiv 319 lica i oduzela 1007 komada različitih vrsta vatrenog oružja, preko 108 kilograma eksploziva i 18.782 komada municije različitog kalibra. U prethodnih 5 godina, kroz kampanju „Poštuj život vrati oružje“, koja se realizuje u saradnji sa međunarodnim organizacijima i civilnim sektorom, uništeno je oko 6.000 komada vatrenog oružja i njegovih djelova i blizu 90.000 komada municije različitog kalibra“- kazao je Nuhodžić.

On je naglasio da su nadležne institucije Crne Gore spremne da, u saradnji i koordinaciji sa partnerskim službama, kroz razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka, daju svoj doprinos zajedničkom regionalnom odgovoru na problem ilegalnog posjedovanja i krijumčarenja vatrenog oružja.

„Jačajući kapacitete za borbu protiv trgovine oružjem istovremeno jačamo kapacitete za što efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma – a to je naš zajednički cilj“- zaključio je Nuhodžić na sastanku održanom uoči sjutrašnjeg Šestog samita lidera Zapadnobalkanske šestorke.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, Nuhodžić je razgovarao sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbjednost Benom Valasom. Kako je zaključeno u saopštneju, ministri su zajednički ocijenili da je unaprijeđena saradnja između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti unutrašnjih poslova , a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније