Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 19:40 >> 19:48
1

MLADI URA

"CG se suočava sa odlivom radne snage"

Forum mladih URE saopštio je da je ova sezona, i realna potreba za većim radnim angažmanom građana Crne Gore, a prije svega mladih, pokazala da se Crna Gora, kao i region, suočava sa velikim problemom odliva radno sposobnog stanovništva u zemlje inostranstva i da u zemljama iz kojih dolaze nemaju perspektivu za svoj pristojan i normalan život.

"Tome prije svega mogu “zahvaliti” vladajućim elitama u društvu koji su stvarali takvu situaciju u kojoj je mladi čovjek mizerno plaćen za svoj naporni rad i u kojoj na duge staze ne vidi jasnu perspektivu. Još gore je kada na sve to zvaničnici i funkcioneri, ne haju za takve podatke. Takav primjer je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarka Radulovića koji je nedavno kazao da će se kao rješenja uvoziti jeftinija radna snaga iz Indonezije i Filipina", naveli su oni u saopštenju.

Iz URE kažu da je on je svojim zapažanjem uočio veliki problem crnogorskog turizma, nedostatak radne snage i umjesto da kao pravi patriota pokaže spremnost da se radna snaga obuči i pripremi za rad na našem primorju i da da inicijativu vladajućoj strukturi da radi na stvaranju uslova za povećanje cijena rada on se okreće interesima poslodavaca koji se kose sa interesima društva.

"Problem je u neodgovornim poslodavcima, poslovima koje nude od po 10-12h čija plata jedva da prelazi minimalnu cijenu rada. Osim toga mnogo radnika na sezonskim poslovima nemaju izmirene obaveze po osnovu osiguranja zaposlenog lica a na teret poslodavca. Često se ti poslovi sklapaju preko posredničkih agencija za zapošljavanje i to na svega nekoliko mjeseci uz naknadu agencijama," navodi se u saopštenju.

Oni kažu da će mladi i svi ljudi ići iz Crne Gore sve dok se radnik bude posmatrao kao stavka rashoda u biznisu, a ne kao noseći stub preko kojeg pređe njihov kompletno zarađen novac, robe i usluge kojima stiču ne malo bogastvo.

"Zadovoljan radnik, zadovoljan poslodavac - to bi trebalo da bude ideja vodilja koja bi nas izvukla iz ovog problema. Trenutno je zadovoljan poslodavac - zadovoljna država", naveli su oni.

Oni zaključuju da je Radulović na vrijeme uočio problem ali da je dao pogrešno rješenje.

"Pitanje je koliko imamo snage i volje da se stvarno uhvatimo u koštac sa njim, a ne da ga gurnemo ispod tepiha i pravimo se nevješti. Onda možemo uvesti i Filipince i Indonežane umjesto građana Crne Gore a mi otići u zemlje razvijene Evrope i svijeta", zaključuju oni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније