Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 07. 2019. 13:27 >> 13:27

DRLJEVIĆ U POZNANJU

Podrška EU snažan podsticaj regionalnoj saradnji

Podrška i veće prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu snažan su podsticaj unapređenju regionalne saradnje i približavanju ovog dijela Evrope zajednici država i naroda kojoj on suštinski oduvijek pripada, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na forumu u Poznanju.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, Drljević je na Biznis forumu u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poznanju govorio na temu transformacije regiona Zapadnog Balkana na putu evropske integracije.

"Obzirom na svoju istoriju, kulturu, multietnički ambijent i značajne ekonomske potencijale, ovaj region je saveznik EU u dostizanju našeg zajedničkog cilja – sveukupnog napretka. Bez obzira na druge izazove, ili upravo zbog njih, Zapadni Balkan mora ostati u fokusu EU“, istakao je on.

U tom smislu, Drljević je istakao Berlinski proces, kao inicijativu kojom je intenzivirana saradnja među državama regiona kroz značajne razvojne projekte, posebno u oblasti saobraćaja i energetike, a koji doprinose ekonomskom rastu i smanjenju zaostajanja za državama članicama EU.

"Bliža saradnja je u našem zajedničkom interesu, jer je to najbolji način da se građanima pruže ekonomske i socijalne koristi i bezbjednost. Dobra infrastrukturna povezanost sa regionom, a zatim i državama članicama EU, preduslov je ekonomskog rasta i novih radnih mjesta kroz privlačenje stranih ulaganja. U tom pravcu, Crna Gora kontinuirano radi na razvoju nacionalne saobraćajne i energetske infrastrukture i promoviše bližu ekonomsku saradnju na regionalnom nivou“, poručio je glavni pregovarač.

On je prenio očekivanje građana od EU, u smislu njenog odgovornog djelovanja i prisustva u regionu.

"Građani očekuju da EU donosi odluke zasnovane na uzajamnom povjerenju i razumijevanju, kao i da podstiče dalje zahtjevne reforme pravovremenim uvažavanjem napretka i postignutih rezultata. Kreiranjem i sprovođenjem nacionalnih politika i posvećenošću saradnji, svi jasno poručujemo da region Zapadnog Balkana ne želi da bude na marginama Evrope“, dodao je Drljević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније