Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 07. 2019. 16:58   >>  19:00 5

TANOK ĐUKANOVIĆU

"Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio orden crnogorske zastave prvog stepena poslaniku Evropskog parlamenta (EP) i specijalnom izvjestiocu Čarlsu Tanoku u znak poštovanja za sve što je uradio za Crnu Goru tokom mandata specijalnog izvjestioca.

Kako je saopšteno iz Đukanovievog kabineta, predsjednik je iskazao poštovanje za izuzetno uspješnu saradnju sa poslanikom Tanokom tokom dugog perioda i zahvalio što se i ovih dana u Kolašinu obratio mladim polaznicima diplomatske škole.

On je podsjetio da su godine tokom kojih je Tanok bio izvjestilac za Crnu Goru, bile veoma važne. Tada smo ostvarivši svoj nacionalni cilj, obnovu nezavisnosti, promovisali svoje strateške prioritete - članstvo u NATO i EU.

"Vi ste bili jedan od najvažnijih partnera u tom procesu i iz prvog plana svjedočili svim našim koracima i uspjesima na tom putu, od vizne liberalizacije, predaje kandidature, početka pregovora, do liderske pozicije u pregovaračkom procesu”, kazao je Đukanović.

Podsjetio je i na snažnu podršku Čarlsa Tanoka tokom procesa prijema u NATO. U tom smislu, zahvalio mu je za važnu i promotersku ulogu evropske perspektive Crne Gore, ali i cijelog Balkana. Uz zahvalnost i za kritičke ocjene, koje smo uvijek doživljavali dobronamjerno, predsjednik je poručio da će i po završetku mandata u EP, Tanok biti prijatelj Crne Gore.

Dugogodišnji izvjestilac za Crnu Goru kazao je da je odlikovanje za njega velika čast koje će čuvati do kraja života. Ističući da je u Crnu Goru na početku mandata došao kao prijatelj, u međuvremenu je razvio još veću privrženost i dajući izbalansirane i fer kritike svjedočio napretku Crne Gore.

”Ostvarili ste sjajan napredak u kojem ste Vi imali posebnu ulogu. Crna Gora je od jedne male nezavisne zemlje postala napredna NATO članica, buduća članica EU i faktor stabilnosti na Balkanu", kazao je Tanok.

On je naglasio da Crna Gora ima prijatelja u EP, koji moraju razumjeti izazove sa kojima se suočavamo i opstajemo poput pokušaja terorizma 2016.

"Vaša baklja demokratije, primjer je za region", kazao je Tanok.

Sagovornici su tokom susreta razmijenili mišljenja i o aktuelnim prilikama u EU, sa osvrtom na izbor novih čelnika evropskih institucija. Predsjednik je iskazao uvjerenje u postojanje magistralnih ciljeva EU, ističući interes da politika proširenja ostane u životu i da ima svoje mjesto u agendi EK.

"Crna Gora ostaje fokusirana na evropsku budućnost i razvoj društva u pravcu modernih evropskih vrijednosti i evropskog kvaliteta života", kazao je on. Zbog ostvarenja tog cilja, spremni smo da realizujemo socijalne i ekonomske reforme, nepokolebljivo ćemo raditi u tom smjeru, a uvijek je dragocjeno kada imamo partnera koji nas na to podstiče", kazao je Đukanović. 

Poslanik Tanok potvrdio je da će i dalje pratiti procese uvjeren da će Crna Gora unijeti novi kvalitet u EU. 

“Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu", poručio je Tanok. 

Susretu su prisustvovali i ambasadorka UK Alison Kemp i šef delegacije EU Aivo Orav.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније