Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

02. 07. 2019. 18:48   >>  21:52 1

ĐUKANOVIĆ S FUKUJAMOM

"Reforme nepopularne, ali ne smijemo zaostati za Evropom"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je tokom sastanka s poznatim američkim politikologom, piscem i profesorom Frensisom Fukujamom da je svjestan nepopularnosti zahtjevnih reformi, ali da u ovom regionu nemamo luksuz daljeg zaostajanja za razvijenom Evropom.

Fukujama boravi u Crnoj Gori u okviru programa „Prestižna Liderska akademija za razvoj“, koju organizuju Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je naglasio da je naša zemlja iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija, prije svega zbog potrebe za usvajanjem evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta života kroz proces reformi.

Fukujama je kazao da je razlog njegovih učestalih dolazaka u naš region postojanje konfrontacije dva sistema, liberalne demokratije sa jedne i sistema koji dominantno dolazi iz Rusije i drugih zemalja.

On je poručio da NATO  predstavlja najozbiljniji savez na svijetu i mehanizam koji čuva naše vrijednosti. Ukazujući na savremene opasnosti poput populizma, socijalnih mreža i globalizma, iskazao je uvjerenje u opstanak i pobjedu demokratskog sistema vrijednosti i razvoj demokratije.

“NATO i EU nude mnogo bolje opcije, nego alternative kojima smo izloženi”, kazao je Fukujama.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније