Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

02. 07. 2019. 10:52 >> 10:49
1

URA

"Zdravstveni sistem i dalje se suočava sa problemima"

Velike liste čekanja na specijalističke preglede i česte gužve na pregled kod izabranog ljekara, neki su od problema sa kojima se crnogorski zdravstveni sistem susrijeće i poslije različitih reformi i to je ono što utiče na kvalitet pružanja usluga, kazao je Dragan Labudović, član Glavnog odbora URA.

„Mišljenja smo da je odluka Ministarstva zdravlja da izabrani ljekar mora primiti svakog pacijenta koji se javi bez zakazivanja dodatno opteretilo sistem, obesmislilo sistem zakazivanja, a učinilo da izabrani ljekari gotovo svakodnevno prime mnogo veći broj pacijenata od predviđenog, čime gube entuzijazam i motivaciju a i kvalitet rada je manje produktivan. Zakazivanjem na besplatan broj telefona na kojem bi se operateri revnosno javljali bilo bi preduslov uvođenja isključivo zakazanih pregleda kod izabranih ljekara. Ljekar bi imao dnevni limit pregleda a pacijent na pregled ne bi smio čekati više od dva do tri dana. Hitni slučajevi bi zdravstvenu pomoć tražili u zdravstvenim punktovima namijenjenim za to – Hitnoj pomoći i Urgentnim centrima“, objašnjava Labudović.

On u tom pravcu pohvaljuje elektronsko zakazivanje kod izabranog ljekara preko web sajta, što je nedavna praksa u zemlji.

Kaže i da su u reformi zdravstva koju su ponudili iz URE „Zdravstvo za sve“ naveli da treba preispitati odluku kojim je izabrani doktor obavezan izdati uput za dalje bolničko liječenje isključivo na zahtjev pacijenta.

„Na osnovu ovakve odluke često imamo i pregled kod specijaliste koji bi se mogao završiti i u primarnoj zdravstvenoj njezi, uz kontinuirano osposobljavanje medeicinskog kadra na tom nivou. Time bi se, koliko toliko, smanjila opterećenost sekundarne zdravstvene zaštite, prije svega Kliničkog centra“, smatra dr Labudović.

On ističe da je krajnje vrijeme da se u tu svrhu odvajaju i sredstva za izgradnju novog bloka Kliničkog centra i da se traže razni modeli finansiranja takvog projekta (Svjetska banka, EU fondovi...)

„Za posljednjih 30 godina otvorene su mnogobrojne specijalističke jedninice pa je KC postao jako tijesan za optimalno odvijanje procesa rada. Operacioni blok sa intezivnom njegom ne zadovoljava moderne standarde organizacije rada i u takvim jedinicama, uz nedostatak prostora i najmodernije opreme. Nedostatak bezbjednih koridora prema operacionom bloku i intezivnoj njezi nosi povećan rizik od širenja intrahospitalnih infekcija. Operacioni blok i intezivna njega su koncepcijski prevaziđeni, kao i čitava bolnica. Takvo stanje izaziva nezadovoljstvo pacijenata i njihovih porodica naravno i ljekara koji nemaju dobre uslove za siguran i kvalitetan rad. Zbog toga početak procesa izgradnje II bloka KC mora biti urgentan“, ukazuje dr Labudović.

Kaže i da se svake godine mora ići ka povećanju zarada zaposlenih u zdravstvenom sektoru zemlje, jer smo mala zemlja i ostanak svakog kadra ovdje je dragocjen.

Ističe i da su ovo sve mjere koje je URA predstavila u svojoj reformi zdravstvenog programa „ Zdravstvo za sve“ a dodaje da „iskazuju veliko zadovoljstvo što su neke od tih mjera našle realizaciju u crnogorskom zdravstvu“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније