Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

30. 06. 2019. 07:14   >>  07:14 4

SILBERHORN SMATRA

EU nije izgubila interesovanje za Balkan

Državni sekretar Njemačke u Ministarstvu odbrane Tomas Silberhorn ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da Evropska unija (EU) nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan.

 

“EU je uvijek bila jasna da je region od vitalnog strateškog značaja za Evropu. Ne želimo da region postane izvor nestabilnosti. Umjesto toga, podržaćemo vas na vašem putu ka prosperitetnijoj budućnosti”, kazao je Silberhorn.

Zapadni Balkan je, navodi on, u srcu Evrope ne samo sa geografske, već i iz kulturne i istorijske perspektive. Budućnost regiona, kako je istakao, može biti samo evropska.

"Evropa se ne bavi isključivanjem nikoga. Pozdravljamo svakoga ko poštuje naš skup zajedničkih vrijednosti i spreman je da doprinese i istovremeno ima korist od mirne i prosperitetne budućnosti našeg kontinenta”, naveo je Silberhorn.

U pogledu članstva Crne Gore u EU, kaže Silberhorn, "Njemačka ostaje posvećena pružanju podrške svim neophodnim naporima za unutrašnju reformu".

Poručuje da su Njemačka i EU bile i biće posvećene regionu-ekonomski, politički, kao iu pogledu obezbjeđivanja bezbjednosti i stabilnosti.

"Razmislite o značajnoj finansijskoj podršci EU za regionalnu infrastrukturu, posebno u oblasti transporta i energije. Ili ekonomsku podršku koju Evropska komisija pruža komercijalnim kompanijama, uključujuć i start-up kompanije u regionu. I kao predstavnik njemačkog Ministarstva odbrane, dozvolite mi da naglasim da Njemačka svake godine učestvuje u obukama za stotine pripadnika vojne službe iz svih balkanskih država. Na operativnom nivou, mi blisko sarađujemo sa skoro svim oružanim snagama u regionu, bilo u Avganistanu, Maliju ili Sredozemnom moru", naveo je Silberhorn.

On nema utisak da su EU i pojedine zemlje članice izgubile interesovanje za Balkan.

"Nimalo. EU je uvijek bila jasna da je region od vitalnog strateškog značaja za Evropu. Ne želimo da region postane izvor nestabilnosti. Umjesto toga, podržaćemo vas na vašem putu ka prosperitetnijoj budućnosti”, jasan je Silberhorn.

Komentarišući budućnost NATO-a, on je rekao da je posljednjih sedam decenija NATO bio garant bezbjednosti i slobode u evroatlantskom području.

"Imajući u vidu različite izazove nestabilne bezbjednosne sredine u kojoj živimo od velike konkurencije moći do migracije, terorizma, hibridnog rata i sajbera NATO-ova relevantnost kao i atraktivnost su neosporne”, kazao je Silberhorn.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније