Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2019. 07:38 >> 07:38
46

SUBNOR ZATRAŽIO

Država da stane uz Crnogorsku crkvu

Borci i antifašisti u potpunosti podržavaju nastojanje Vlade da zakonom uredi pitanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravni položaj vjerskih zajednica, saopštili su juče iz SUBNOR-a.

Poručili su da energično zahtijevaju od državnih organa da istraju u rješavanju svih pitanja od slobode vjeroispovijesti do vlasništva nad vjerskim objektima i prije svega na obnovi autokefalnosti Crnogorske crkve bez obzira na drugačija "kanonska" mišljenja.

“Ništa ne tražimo što nam ne pripada, već da ono što su gradili naši preci bude naše, da se uklone nelegalno podignuti vjerski objekti, da se zaustavi dalja izgradnja i novokomponovano skrnavljenje svetinja. I ranije se obećavalo, pa stalo. Sada se po svaku cijenu mora istrajati, jer, ovo je jedno od najvažnijih državotvornih pitanja”, kategorični su iz SUBNOR-a, prenosi Pobjeda.

Multietična i multikonfesionalna Crna Gora, istakli su oni, vjekovima živi na temeljima slobode za sve vjere, nacije i narode, a „novija zbivanja vezana za vjerska pitanja taj sklad su narušila i ozbiljno prijete unutrašnjoj stabilnosti i crnogorskom evropskom putu”.

Vlada je na sjednici 16. maja utvrdila Prijedlog ovog zakona, nakon čega je upućen na mišljenje Venecijanskoj komisiji koja se na sjednici 21. juna pozitivno izjasnila o ovom aktu. U ponedjeljak, 24. juna, Venecijanska komisija objavila je svoje mišljenje sa preporukama Vladi u kom dijelu bi trebalo amandmanski djelovati na predloženi zakon.

Interesantno je da su dvije najviše zainteresovane strane za ovaj zakon, makar sudeći prema javnim istupima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i Crnogorska pravoslavna crkva, saopštile da suzado voljne mišljenjem.

Vlada će narednih dana donijeti odluku na koji način će uvrstiti preporuke Venecijanske komisije nakon čega će Prijedlog zakona biti upućen parlamentu na usvajanje.

 

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније