Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 06. 2019. 12:24 >> 12:25
1

DRLJEVIĆ VJERUJE

CG pokazala da je dorasla učlanjenju u EU

Crna Gora je u procesu pregovora s Evropskom unijom (EU) pokazala da je dorasla istorijskom zadatku učlanjenja u EU i, uz stabilnu podršku građana članstvu, uspostavila sistem koji u svim oblastima daje rezultate, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je, govoreći na konferenciji povodom obilježavanja sedme godišnjice pregovora o pristupanju EU, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, poručio da o uspjehu od početka pregovora najbolje svjedoče jasne i nedvosmislene činjenice i 32 otvorena poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena.

„Ono što nas, sedam godina od početka jednog od najkompleksnijih procesa u istoriji naše države raduje, je činjenica da je evropska ideja živa, ali i podaci da više od 65% građana vjeruje u ovaj projekat, od kojih više od 70% čine mladi ljudi koji Crnu Goru vide kao buduću članicu EU. Upravo stabilna podrška građana Crne Gore daje legitimitet svim našim aktivnostima na približavanju EU i ohrabruje nas da nastavimo sa aktivnostima“, rekao je on.

Drljević je istakao da se Crna Gora od početka pregovora suočava sa pitanjem da li se moglo više i bolje i da li je dinamika pristupanja EU zadovoljavajuća.

„Svakako da uvijek može i bolje i više. Uzimajući u obzir kontekst u kom se nalazimo, možemo biti zadovoljni onim što je urađeno. Da li treba da budemo apsolutno zadovoljni i stanemo? Apsolutno ne. Mi danas dokazujemo da uspostavljeni sistem već proizvodi rezultate u praksi i upravo ti praktični rezultati pokazuju koliki je napredak crnogorsko društvo ostvarilo tokom proteklih sedam godina“, rekao je on.

Glavni pregovarač je istakao da će fokus Vlade u narednom periodu biti usmjeren na dodatno jačanje crnogorskih institucija i proizvodnju konkretnih rezultata, navodeći da cijelo društvo treba da bude posvećeno realizaciji planova i aktivnosti.

„Treba dodatno da radimo na promociji evropskih vrijednosti i pozitivnih primjera iz svakodnevnog života naših građana. Ovo je zahtjevan proces cjelokupne tranformacije društva za koji je potrebno vrijeme. Možemo biti zadovoljni onim što je urađeno, a ostvareni rezultati dodatno motivišu da nastavimo naprijed“, zaključio je Drljević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније