Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 06. 2019. 10:05 >> 10:05

ABAZOVIĆ IZ ŽENEVE

Demokratija preduslov svakog razvoja

Demokratija je preduslov svakog razvoja, a brojne zemlje nijesu spremne da iskorače ekonomski i bezbjedonosno, posebno zbog činjenice da usljed slabih institucija i korupcije organizovani kriminal preuzima primat u društvu, ocijenio je lider Ure Dritan Abazović.

 

On je, kako je to saopštila URA, jedini učesnik "Kran Montana" forumaiz Crne Gore.

“Zajednički je konstatovano da je demokratija preduslov svakog razvoja. Brojne zemlje nijesu spremne da iskorače ekonomski i bezbjedonosno, posebno zbog činjenice da usljed slabih institucija i korupcije organizovani kriminal preuzima primat u društvu. To je fenomen koji se primjećuje u mnogim afričkim državama, državama Bliskog istoka ali i na Zapadnom Balkanu”, istakao je Abazović.

On je svoje izlaganje usmjerio na pitanje mira, kao temeljne vrijednosti na koju se oslanja demokratija.

“Treba razlikovati pozitivni i negativni mir. Pozitivni mir postoji u državama koje imaju izgrađen sistem vladavine prava i profesionalnih institucija. Sa druge strane, negativni mir podrazumijeva odsustvo otvorenog sukoba, ali u državama zarobljenih institucija i najmanji incident se može pretvoriti u ozbiljnu prijetnju. Zato treba afirmisati promjene, a ne sistem nekontrolisane vlasti”, saopštio je Abazović tokom treće sesije foruma.

Kako navode iz URE, na forumu u švajcarskom gradu Ženevi konstatovano je da zabrinjava činjenica da se po podacima Svjetske banke, broj stanovnika planete koji žive pod autoritarnim režimima uvećava nekoliko godina unazad.

Iz ove partije dodaju i da forumu prisustvuju brojni svjetski lideri, predsjednici, premijeri, ministri, poslanici i ambasadori.

“Lider URE se na marginama foruma sastao sa brojnim eminentnim gostima, a posebnu pažnju privukao je susret sa premijerom Avganistana Abdulahom Abdulahom”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније