Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

27. 06. 2019. 07:09 >> 07:09
30

POPOV OCIJENIO

Od 2006. Srbija ne prestaje da se miješa u CG

Od kada je Crna Gora postala nezavisna država 2006. godine do danas, Srbija nije prestala da se miješa u unutrašnje stvari te države, a neki su i negirali postojanje Crne Gore, ocijenio je kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov.

Na forumu koji je sinoć organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore na temu "Zapadni Balkan između stabilokratije i vladavine prava", u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici, on je kazao da režim u Srbiji želi da drži sve pod kontrolom, prenosi Pobjeda.

“(Vojislav) Koštunica je vašu državu nazivao kvazidržavom, a nedavno smo čuli izjavu i da je Crna Gora klasična srpska država”, naveo je Popov.

Kako je kazao, u Srbiji se teško može govoriti o podjeli na tri grane vlasti jer je, kako je istakao, sva vlast u rukama jednog čovjeka.

“Od toliko lokalnih samouprava u samo četiri SNS ne drži vlast. Loša je situacija i u medijima, jer su svi sem jedne nezavisne televizije pod kontrolom vlasti. Tako se, kada je riječ o medijima, idealno zida zid korupcije”, smatra Popov.

Govoreći o odnosima sa inostranim zemljama, kazao je da se zahvaljujući medijima stiče utisak da im je Rusija najvažnija.

“To nije tačno, pa se unosi zabuna kod manje obrazovanih ljudi. U našim medijima se satanizuje Zapad, a nedavno smo imali i seriju neprijateljskih tekstova prema NATO paktu”, kazao je Popov.

Koopredsjednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu Vehid Šehić smatra da situacija u toj državi nije mnogo bolja. Ipak, kada su posrijedi odnosi sa Crnom Gorom on ističe da su oni najbolji mogući.

“Sa Crnom Gorom nemamo neriješenih pitanja i problema. Ne mogu da kažem da je tako dobra situacija kada je u pitanju relacija sa Beogradom i Zagrebom”, rekao je on.

Bosnu i Hercegovinu nazvao je „državom apsurda kada je u pitanju politika”.

“Kod nas ne postoji ustavni ni ekonomski patriotizam. Nemamo ni vladavinu prava, ni nezavisno i odgovorno pravosuđe. Ne poštujemo odluke Ustavnog suda, ni EU suda za ljudska prava i ljudi zbog toga odlaze iz naše države i idu gdje je bolje. BiH je hermetički zatvorena septička jama gdje je na površini korov i ne znamo koliko duboko on seže”, razočaran je Šehić.

Ispred inicijative za regionalnu saradnju (Crna Gora) govorio je Branko Lukovac koji je ocijenio da mir i stabilnost u našem regionu nijesu osigurani, ukazujući na „nefunkcionalnost države BiH, te prijetnje rukovodstva njenom integritetu, kao i prijeteća situacija između Crne Gore i Kosova”.

“Povremena su zaoštravanja između Crne Gore i Srbije. Ono što posebno prijeti je agresivni nacionalizam koji je i dalje prisutan. Snage koje su ga u 90-im godinama koristile i dalje su na sceni i nastoje ojačati”, rekao je Lukovac.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније