Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

26. 06. 2019. 16:16 >> 18:20
13

MARKOVIĆ

Poslanici krajem jula o zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Premijer Duško Marković kazao je da se nada da će Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti biti pred poslanicima do kraja jula. On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demosa Miodraga Lekića, kazao da su o tom zakonu sedmicama pričali ljudi koji ga nijesu pročitali.

“Iz Srbije najveći zvaničnici uključujući i predsjednika države, koji ga nije pročitao. Crkveni vjerodostojnici pročitali ga nijesu. Oni koji su se bavili ti zakonim pročitali ga nijesu”, rekao je Marković danas u Skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika.

On je naveo da je zakon je urađen po najvećim mogućim standardina i uz saglasnost Savjeta Evrope.

Prema njegovim riječima, zakon daje slobodu vjeoispovijesti i pravo vjerskog organizovanja ali u okviru države i po njenim zakonima.

“Venecijanska komisija potvrdila je kvalitet zakona. Ona je dala za pravo državi da uredi ovo pitanje na ovaj način. Kao što je VK kazala šta treba da popravimo. I popavićeno ga i imaćemo ga u parlamentu, ja bih volio do kraja jula”, poručio je Marković.

On je rekao da ne može o tom zakonu objektivno govoriti vjerska struktura koja ne priznaje Crnu Goru, koja je bila protiv referenduma, koja je bila protiv NATO-a, protiv Evrpske unije i svakog evropskog iskoraka.

Marković je, govoreći o Savjetui radio Televizije Crne Gore (rtcg), rekao da članove Savjeta bira Skupština, i da se Vlada ne miješa u taj proces.

„Vlada je svjesna da je sloboda izražavanja temeljna vrijednost na kojoj počiva EU. I više od toga – sloboda medija je naša demokratska obaveza. Izbor članova Savjeta RTCG se vrši u Skupštini, i Vlada je distancirana od ovog procesa“, istakao je Marković.

On je odbacio tvrdnje Lekića da je Međuvladine konferencije EU – CG „iznenada i neuobičajeno otkazana”, i da je „prethodno bila zakazana za kraj juna ”.

„Odluku o sazivanju međuvladine konferencije, na liniji podrške Evropske komisije, donosi 28 država članica EU jednoglasno. Ova procedura podrazumijeva da država koja predsjedava Unijom pozove državu kandidata, u ovom slučaju Crnu Goru, da dostavi svoju pregovaračku poziciju, nakon čega se ulazi u proceduru organizacije sastanka. Znači, ona nije bila planirana“, naveo je Marković.

Jasno je, kako je kazao, da je napredak u poglavljima vladavine prava i temeljnim pravima ključan, i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju.

„Mi smo svjesni šta je potrebno našim građanima, prvenstveno kroz jačanje vladavine prava i pravne države, gdje smo svi u društvu, iako svakako ne i podjednako, odgovorni“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, situacija nije dramatična kakvom je poslanik Lekić pokušao predstaviti.

Markovioć je kazao da Vlada ostaje u potpunosti posvećena kvalitetnom ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, i da će Crna Gora nastaviti da bude promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je, kako je rekao, činjenica koja se prepoznaje na svakoj adresi.

„Cilj nam je dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana, s akcentom na zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta, kao jedinog realnog puta do tog cilja“, zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније