Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.P. ]

22. 06. 2019. 12:15 >> 12:14
1

URA PREDLAŽE

I "tranzicioni" biznismeni da dokažu porijeklo imovine

Efikasne borbe protiv korupcije u Crnoj Gori ne može biti bez ispitivanja porijekla imovine javnih funkcionera, tranzicionih biznismena i osoba bliskih organizovanim kriminalnim grupama, smatraju u Građanskom pokretu (GP) URA.

Potpredsjednik te stranke Miloš Konatar kazao je da je ispitivanje porijekla imovine neophodno zato što je privatizacija ukupnog društvenog bogatstva u Crnoj Gori dovela do velikih socijalnih razlika i percepcije građana da su se pojedinci enormno obogatili kroz proces tranzicije.

"Upravo ti 'tranzicioni' biznismeni i tajkuni, uz javne funkcionere, moraju biti među prvima koji će imati obavezu da dokažu porijeklo svoje imovine", poručio je Konatar, jer se, kako je naglasio, dosadašnje rješenje sistema povezanih lica sa javnim funkcionerima pokazalo kao neefikasno i potpuno neučinkovito.

"Javni funkcioneri su se prilično prilagodili sistemu na način da najveći dio svog bogatstva, koji je stečen kroz koruptivne aktivnosti, ne drže na svojim računima", kazao je Konatar.

Prema njegovim riječima, javni funkcioner u 99 odsto slučajeva imovinu koju je stekao nelegalno drži na računima sebi bliskih osoba, kumova, prijatelja, članova šire porodice, a njih po sadašnjem zakonu Agencija za spječavanje korupcije ne prepoznaje kao subjekte kontrole.

"Upravo zbog svega toga insistiramo da se u Crnoj Gori je uvede princip neselektivnosti, kada je u pitanju ispitivanje porijekla imovine", rekao je Konatar.

On je pojasnio da Zakon o prijeklu imovine, koji predlaže GP URA, predstavlja jedan od ključnih sistemskih i antikorupcijskih zakona, bez kojih nije moguća demokratizacija Crne Gore i borba protiv korupcije.

"Crnoj Gori su neophodne promjene i suštinske reforme, jer je preduslov za sprovođenje ovog i svakog drugog zakona da društvo i država imaju nezavisne i jake institucije i da postoji politička volja da se ovakav ili slični zakoni sprovedu u dijelo", zaključio je Konatar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније