Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

22. 06. 2019. 08:00 >> 08:02
7

AMBASADARKA SAD-A

Učiniti više na iskorjenjivanju korupcije

Sjedinjene Američke Države (SAD) dijele ocjenu Evropske unije (EU) da Crna Gora mora učiniti više na iskorjenjivanju korupcije, u borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanju napada na novinare, kazala je američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu za Dan kazala da crnogorska policija nastavlja da unaprjeđuje saradnju sa američkim i drugim međunarodnim partnerima kako bi poboljšala svoju sposobnost rješavanja problema kriminala i ojačala vladavinu prava.

„Kao što je Evropska komisija notirala u svom nedavnom izvještaju o Crnoj Gori, povećani nivo saradnje doveo je do brojnih međunarodnih operacija visokog profila, hapšenja i zaplijene droge. To je dobra vijest“, rekla je Rajnke.

Kako je navela, EU je takođe jasno stavila do znanja da Crna Gora mora da učini više na iskorjenjivanju korupcije, u borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanju napada na novinare.

„SAD dijele tu ocjenu i mi aktivno sarađujemo s vladinim i nevladinim akterima kako bismo postigli te ciljeve. Ove godine, na primjer, američka ambasada će potrošiti oko 3,7 miliona USD za podršku programima usmjerenim na te oblasti“, kazala je Rajnke.

Prema njenim riječima, pravosuđe treba treba da stekne povjerenje javnosti primjenom zakona jednako prema svima, bez obzira na njihovo ime, položaj ili političku pripadnost.

„Efikasne istrage koje vode ka jasnim presudama povećaće povjerenje u pravosuđe. To zaslužuju crnogorski građani, a to je i cilj našeg ulaganja u pravosuđe“, navela je Rajnke.

Komentarišući proteste koji su motivisani dokazima o političkoj korupciji i zloupotrebi izbornog sistema, Rajnke je rekla da su mirni protesti legitimno sredstvo javnog izražavanja u svim demokratskim društvima.

Kako je navela, izabrani političari treba da slušaju građane i okupljaju se u parlamentu kako bi odgovorili na zabrinutost građana.

„I dalje podstičem sve izabrane zvaničnike da rade u parlamentu u ime naroda. Što se tiče afere „Koverta”, vlasti imaju odgovornost da istraže te navode. Ako postoji kršenje zakona, oni moraju primijeniti zakon ravnomjerno i jednako prema svima“, poručila je Rajnke.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније