Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

21. 06. 2019. 06:31 >> 17:51
32

POPOV SAVJETUJE

CG i Srbija da problem riješe dijalogom

Crna Gora i Srbija moraju dijalogom riješiti problem nastao zbog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. Stvari su otišle predaleko jer se crkveni problem prenio na međudržavne odnose. Krajnje je vrijeme da se "stane na loptu" kako ne bi bila nanijeta šteta i jednoj i drugoj državi, kazao je Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam.

On je, komentarišući zaoštravanje odnosa Crne Gore i Srbije zbog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekao da je interes i jedne i druge države da se problem riješi, a ne da se produbljuje kriza.

“Razum govori da kriza ne bi trebalo da odgovara nijednoj od ove dvije zemlje. Za to postoji diplomatija, a šefovi država moraju dati dobar ambijent za rješavanje problema. Na Balkanu, međutim, ništa nije logično, pa ne znam da li će se na taj način sve odvijati, ali to bi bio interes obje zemlje”, istakao je on za Pobjedu.

Poručio je da, ako gledamo sa stanovišta Srbije, ona nema dobre odnose ni sa jednom zemljom koja je bila u nekadašnjoj Jugoslaviji.

“Ne razgovaramo sa Zagrebom, Sarajevom, Makedonijom od odlaska Gruevskog, a sada ni sa Crnom Gorom”, istakao je Popović.

On je naglasio da ni Crnoj Gori ne bi trebalo da odgovara zaoštravanje odnosa, jer, kako je rekao, to ima reperkusije na unutrašnjem planu.

“Mislim da je i crnogorsko društvo duboko podijeljeno i trebalo bi da ide u pravcu pomirenja, a ne daljeg potenciranja različitosti i suprotstavljenih stavova”, ocijenio je Popov.

Vlada Crne Gore usvojila je 16. maja Prijedlog zakonao slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa, između ostalog, da svi vjerski objekti koji subili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina.

Od predlaganja ovog akta ne jenjavaju oštre kritike na račun Crne Gore sa adresa srpskih zvaničnika i SPC od toga da je položaj Srba u našoj državi ugrožen, do ocjene da je Crna Gora klasična srpska država.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić krajem prošle sedmice zamolio je Vladu Crne Gore da povuče zakon, ali i poručio “ukoliko ne usliše molbu, to je njihovo pravo i mogućnost, umjećemo da se u skladu sa tim ponašamo”.

Vlada je dobila zahtjev i sa Trojčindanskog sabora da povuče zakon “u razumnom roku”.

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније