Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

20. 06. 2019. 17:22 >> 19:20
18

JAKŠIĆ ZA RCG

"Dačić napada, Vučić miri"

Politički analitičar Boško Jakšić očekuje oštru reakciju srbijanskog šefa diplomatije nakon koje će se, kako je saopštio, u ulozi mirotvorca pojaviti predsjednik Aleksandar Vučić. Jakšić, za Radio Crne Gore, ističe da se tenzijama i zapaljivom retorikom Beograd vraća u doba Miloševića i tako skreće pažnju sa vlastitog problema, a to je Kosovo.

 

"Očigledno da su odnosi Beograda i Podgorice ušli u jednu fazu koja je ispunjena novim tenzijama i zapaljivom retorikom, ali je gotovo paradoksalno da jedna sekularna država ulazi u probleme sa drugom sekularnom državom, zbog crkvenih pitanja. Dakle moramo da se vratimo na najnoviji povod zaoštravanja odnosa, a to je Prijedlog novog zakona o slobodi vjeroispovjesti. Đukanović je vrlo precizno objasnio da taj prijedlog novog zakona treba da ispravi nepravde koje su se dogodile 1920. koje kažu da je Crnogorska crkva izgubila autokefalnost, ali takvi argumenti se u Beogradu i uopšte do sada nijesu čuli pa je samim tim onemogućena bilo kakva debata, koje na osnovu istorijskih činjenica mogu da se priznaju ili osporavaju", rekao je Jakšić.

Jakšić kaže da je umjesto toga na djelu retorika koja u značajnoj mjeri može da podsjeća na valikosrpsku retoriku u doba Miloševića.

"Zaoštravaju se stvari na crnogorskom frontu, da ga tako nazovem, i svakako neće doprinijeti niti boljem razvoju bilateralnih odnosa o čemu političari značajno govore, ali ni normalitzaciji u širem regionu," rekao je on.

"Da zaključim čini mi se da su ove nervozne reakcije Beograda, ne samo prema Podgorici nego u posljednje vrijeme i prema Skoplju i Sarajevu, rezultat toga što Srbija ne zna kako da riješi problem koji ima sa Kosovom, pa onda to kompenzuje porastom tenzije širom regiona," rekao je Jakšić.

Jakšić je prokomenarisao i poziv crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova ambasadoru Srbije Zoranu Bingulcu.

"To je dio uobičajene diplomatske prakse koja se događa u vremenima poput ovih, kada se traže neka razjašnjenja, ali je pitanje kako će na to reagovati Beograd. Mislim da će ministar inostranih poslova Ivica Dačić veoma ljutito okarakterisati poziv ambasaoru Bingulcu da se pojavi u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, a da će se nakon toga predsjednik Aleksandar Vučić pojaviti u ulozi mirotvorca i da će reći da ne treba određene probleme preuveličavati, već da probleme treba rješavati na miroljubiv način, mislim da je to taj scenario," rekao je Jakšić za Radio Crne Gore.

 

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније