Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

19. 06. 2019. 06:54   >>  07:00 59

JANJIĆ

Srbija da preispita način podrške Srbima u regionu

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se Srbija previše miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i da je odnos Podgorice i Mitropolije crnogorsko-primorske unutrašnja stvar Crne Gore.

 

Janjić u razgovoru za Dnevne novine kaže da ne vidi nikakvu racionalnost da se pitanje crkve prelama na odnose Crne Gore i Srbije, a izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom toga su “na pola puta”.

“Prvo je molio crnogorske vlasti da povuku zakon, a potom je govorio po principu ‘ja sam uradio što sam mogao’. To sve može da zbuni i pitanje je da li će se ovakav ‘nedorečeni’ trend nastaviti. Generalno mislim da se Srbija kao država nalazi u situaciji kada ozbiljno mora da preispita politiku podrške Srbima u regionu. To je ključ budućih odnosa na Balkanu. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, to je unutrašnja stvar Crne Gore, i to nije nešto u šta bilo koja država spolja može da se miješa. Kada je podrška Srbima u regionu u pitanju, mislim da je Srbija prešla granicu koja je uobičajena u zaštiti svoje manjine”, kaže Janjić.

On podsjeća da je još u vrijeme Borisa Tadića usvojena Strategija odnosa prema Srbima u regionu, kojom, zapravo, srpsko pitanje u Crnoj Gori nije definisano kao manjinsko pitanje.

“U njoj su Srbi u Crnoj Gori definisani kao neko kome je oduzet status konstutivnog naroda i da oni treba da se bore za povraćaj tog statusa. Nadam se da će Vučić preispitati i tu varijantu i da je više neće pratiti, jer se, jednostavno, Srbija isuviše uvukla u unutrašnjo-političke odnose u Crnoj Gori”, ističe ovaj politički analitičar.

On smatra da Srbija mora da riješi ovaj problem koji se stalno javlja i koji utiče na odnose sa Crnom Gorom.

“Srbija bi morala da uradi te dvije stvari - da preispita svoju politiku i zaustavi dalje miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Mene, istina, iznenađuje izjava o autokefalnosti Crnogorske crkve, ali smatram da je normalno donošenje zakona koji će u isti položaj staviti sve vjerske zajednice”, kaže on.

Janjić smatra da u svojim stavovima o imovini Srpske pravoslavne crkve Crna Gora mora biti jasnija.

“Da li je cilj da se podrži Crnogorska crkva ili da se u istu ravan stave sve vjerske zajednice. Što se tiče pretenzija i želja mitropolita Amfilohija, kada bih htio da budem zao, rekao bih da je šteta što mu Milo Đukanović nije dao državu. Možda bi ga to zadovoljilo. Mislim da mitropolitove ambicije nisu u okvirima Statuta Srpske pravoslavne crkve, već one mnogo to nadilaze, a siguran sam da ih mnoge vladike i sam patrijarh ne dijele do kraja”, ističe Janjić.

On tvrdi da je mitropolit Amfilohije snagu izvlačio iz kontakata sa Moskvom, ali je ona, u posljednje vrijeme, oslabila, jer je i patrijarh Irinej saopštio da je vezao mali brod SPC za Rusku pravoslavnu crkvu.

“O kakvoj mi, onda, autohtonosti govorimo, o kakvoj borbi za sprečavanje daljeg cijepanja SPC govorimo ako su patrijarh, mitropolit i drugi svoj brod vezali za Rusku pravoslavnu crkvu. Ruska pravoslavna crkva nema nikakve simpatije za autohtonost SPC. Ona želi taj mali čamac SPC da ga ljulja, ali ne da ga integriše. Zbog toga sveti Sinod SPC mora da se oslanja na mlađe vladike, koji razumiju da SPC pripada srpskom narodu, a ne srpskoj državi, ali ne ni Moskvi. Tu se crkva pogubila”, zaključuje Dušan Janjić.

 

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније