Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

17. 06. 2019. 06:36   >>  07:45 2

STAV SENATA

SAD da ne budu neodlučne prema Z. Balkanu

Sjedinjene Američke Države i NATO saveznice ne mogu biti ambivalentne prema Zapadnom Balkanu.

Nedjelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacija kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, pro-ruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjednika BiH u oktobru 2018.

To je zaključak Odbora za vanjsku politiku američkog Senata na sjednici pod nazivom "Proširenje NATO-a: ispitivanje pristupanja Sjeverne Makedonije", piše Pobjeda.

Odboru su se obratili vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Ervoaziju - Filip Reker, i vršiteljka dužnosti pomoćnice ministra odbrane za međunarodnu sigurnost Katrin Vilbarger.

Vilbarger je kazala da su ruski postupci u cijelom regionu izazvali raširen skepticizam prema ruskoj vladi i podstakli nekoliko zemalja da se još bliže uključe u NATO, posebno u sajber domenu.

"SAD i naši NATO saveznici ne mogu biti ambivalentni prema Zapadnom Balkanu. Nedjelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacije kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, proruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjednika BiH u oktobru 2018", kazala je Vilbarger na sjednici održanoj u srijedu u Vašingtonu.

Sjeverna Makedonija je, dodaje ona, blisko sarađivala sa Sjedinjenim Državama na suzbijanju uticaja Rusije u kibernetičkom prostoru, uključujući i pokretanje sistema za nadogradnju sajber sigurnosti.

Vilbarger je kazala da nakon pristupanja Slovenije, Hrvatske, Albanije, a odnedavno i Crne Gore NATO, pristupanje Sjeverne Makedonije predstavlja istorijsku priliku za dalje širenje stabilizujućeg uticaja u ovom regionu.

"Naši saveznici i partneri na Zapadnom Balkanu (regionu u kojem su SAD i NATO snage intervenisale dva puta u proteklih 25 godina) gledaju na Sjedinjene Države kao zemlju koja nastoji da odvrati Rusiju i institucionalizuju stubove zapadnih demokratskih vrijednosti. Proširenje NATO-a ne koristi samo našoj kolektivnoj odbrani, već služi i za unapređenje osnovnih interesa SAD u okviru naše nacionalne strategije odbrane", kazala je ona.

Vilbarger je dodala da je Crna Gora pomogla Sjevernoj Makedoniji u pružanju pronicljivih smjernica u pripremama za pristupanje, kao i očekivanjima NATO-a nakon što je članstvo ostvareno.

"Od sporazuma u Prespi, odnosi sa Grčkom su se poboljšali, uključujuć i i oblast odbrane, a Grčka je bila posebno korisna i obezbijedila vazdušne patrole nad vazdušnim prostorom Sjeverne Makedonije", zaključeno je na Odboru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније