Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

17. 06. 2019. 06:28   >>  06:28 1

TANJA DOMI

"EU više nije jedini igrač u regionu"

Profesorica Hariman instituta na Kolumbija univerzitetu Tanja Domi ocijenila je da inicijativa 13 zemalja članica EU neće nužno ubrzati proces integracije Zapadnog Balkana, a da će Holandija sa druge strane imati tvrd stav o proširenju kada su u pitanju zemlje kandidati.

 

“Mislim da je to bio više pokušaj da se povuče očigledna indikacija da je Francuska bacila 'hladnu vodu' na cijelu ideju proširenja upravo u odnosu na Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Složila bih se sa ocjenom češkog premijera Andreja Babiša koji je rekao da ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Sjevernu Makedoniju, to ne bi bio 'dobar izgled' EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio da Sjeverna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je prije moguće”, kazala je Domi za Pobjedu.

Zemlje članica EU, njih 13, zatražile su prošle nedjelje ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, a prije svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine.

Taj zahtjev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka.

Sa druge strane, Holandija, jedna od ključnih članica EU, odbila je da prihvati otvaranje pregovora između Albanije i Evropske unije, dok je holandski parlament prihvatio počinjanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Na pitanje da li će uprkos naporima zemalja regiona, ključni igrači u EU i dalje voditi glavnu riječ, Domi kaže da će EU morati da bude realnija.

“Mislim da će institucije EU nastaviti da obavljaju svoj posao, kao i što će i balkanske zemlje kandidati. Međutim, EU treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu: Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva su angažovane u mekim i čvrstim snagama, a EU nije 'the only game in the town'. Mislim da vakuum oslabljenog Ujedinjenog Kraljevstva zbog glasanja o Bregzitu i kontinuiranog povlačenja SAD negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratija. Štaviše, njima dominiraju neliberalne vlade”, ocijenila je ona.

Upitana da li će Holanđani imati tvrd stav prema proširenju i kada je u pitanju Crna Gora i druge zemlje kandidati, Domi vjeruje da će Holanđani nastaviti da stavljaju svoj veto na pitanje proširenja EU.

“Ipak imajući u vidu nedavnu istoriju na Balkanu, u Bosni i Hercegovini u Srebrenici, oni bi trebalo da se povuku i da podrže proširenje i angažuju se kako bi se unaprijedila demokratija na Balkanu”, zaključila je Domi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније