Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

13. 06. 2019. 21:21 >> 21:17

VLADA CG

Predlažu smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima se predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 na 2,3 odsto.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Predlog je, uz povećanje minimalne zarade, dio cjelovitog rješenja koje je kreirano sa ciljem da se unaprijedi standard zaposlenih, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede.

„U diskusiji je naglašeno da će se ovim rješenjem postići neutralan efekat na budžet u srednjem roku i obezbijediti ostvarenje prihoda projektovanih u procesu fiskalne konoslidacije“, kaže se u saopštenju.

U cilju diverzifikacije turističkog proizvoda i razvoja novih vidova ponude, Vlada je donijela Uredbu o minimalno-tehničkim uslovima i načinu pružanja pojedinih turističkih usluga koje uključuju sportsko-rekreativne i avanturističke aktivnosti.

Predlogom uredbe propisuju se uslovi za unapređenje pružanja pojedinih turističkih usluga i to ronjenja, skakanja padobranom, prolaza kanjonom, usluga jedrenja na dasci, skakanja elastičnim konopom, vožnje na sajli i vožnje žičarom.

Navodi se da je u raspravi istaknuto da će primjena Uredbe doprinijeti razvoju kvalitetnog turističkog proizvoda i u sjevernom dijelu Crne Gore, čime se realizuju ciljevi definisani u strateškim dokumentima kojima se teži uspostavljanju uravnoteženijem regionalnom razvoju države.

Vlada je donijela i Akcioni plan za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014-2020. godina, za ovu godinu, kojim su predviđena ulaganja ukupne vrijednosti oko 807 miliona eura.

Akcioni plan je, kako je saopšteno, organizovan oko tri ključna prioriteta razvoja na nacionalnom nivou – postizanje pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, koji su obrađeni kroz sektorski pristup, odnosno kroz dalje unapređenje prioritetnih oblasti razvoja Crne Gore.

Za svaku prioritetnu oblast, na nivou sva tri regiona, definisane su mjere koje sadrže konkretne aktivnosti, programe i projekte potrebne za ostvarivanje Strategije u datoj oblasti.

„Dokument integriše inpute dobijene od 18 jedinica lokalne samouprave, deset ministarstava, tri uprave, Zavoda za zapošljavanje i Investiciono-razvojnog fonda“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela i Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2019. godinu.

Kako je pojašnjeno, isplata obeštećenja obračunava se prema vrijednosti od tri odsto od preostalog neisplaćenog iznosa, utvrđenog konačnim rješenjima komisija.

„Propisano je da isplata počinje 15. jula, a Budžetom je za tu namjenu opredijeljeno ukupno 2,5 miliona eura“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i tekst Ugovora o pružanju usluga agenata za ocjenu međunarodne podobnosti radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore sa kompanijama „S – RM Intelligence and Risk Consulting” LTD UK i „Exiger Canada” INC Kanada, koje su ispunile uslove definisane javnim pozivom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније