Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

10. 06. 2019. 17:11 >> 17:09
2

NIJE BILO VEĆINE

Odgođeno glasanje o zakonu o istopolnom partnerstvu

Skupština Crne Gore ponovo je odgodila glasanje o Predlogu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer za usvajanje tog akta nije postojala većina u parlamentu.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Nikola Rakočević kazao je da odgađanje glasanja traže jer su ubjeđeni da među poslanicima u Skupštini mogu da nađu većinu za zakon koji štiti elementarna ljudska prava.

"Nadamo se da će vrijeme, koje ćemo na ovaj način dobiti, biti dovoljno da razgovaramo sa onima u koaliciji i sa poslanicima opozicije da shvatimo da ovo nijesu politički ili partijski interesi već interes u pravcu građanske Crne Gore, koja ne može postojati ukoliko prava svih građana nijesu jednaka”, rekao je Rakočević na sjednici parlamenta.

Zakonom bi istopolnim parovima u Crnoj Gori bilo omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.

Partneri imaju pravo na međusobno nasljeđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

Zajednica života podrazumijeva zajedničku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasljeđivanje penzije i imovine partnera koji je preminuo.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite.

Predlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece. Izdržavanje djeteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.

Predsjednica LGBT Forum Progresa, Bojana Jokić, ranije je kazala da je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola značajan za LGBT zajednicu, ali i Crnu Goru na putu ka evroatlantskim integracijama, i pozvala poslanike da ne budu samo deklarativna podrška.

Predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić rekao je da podrška tom zakonu ne bi smjela da bude predmet kalkulacija.

„Uzdamo se u podršku poslanika koji imaju dovoljno svijesti o tome da podrška ovom zakonu ne bi trebalo da bude predmet bilo kakvih kalkulacija, jer je ovo zakon koji se tiče velikog broja građana i ljudskih prava generalno“, kazao je Kalezić ranije agenciji MINA.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније