Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

07. 06. 2019. 17:10   >>  19:54 7

DARMANOVIĆ U ZAGREBU

Privremeni režim razgraničenja funkcioniše dobro

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, koji boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, sastao se danas sa potpredsjednicom hrvatske vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović - Burić.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je ocijenio da privremeni režim razgraničenja između Hrvatska i Crne Gore, dogovoren 2002. godine, funkcioniše jako dobro.

Darmanović je poručio da Crna Gora u okviru NATO-a pruža podršku politici otvorenih vrata i da se Crna Gora raduje skorom ulasku Sjeverne Makedonije u NATO okvir.

“Buduće članstvo Sjeverne Makedonije u NATO kao 30. članice biće značajan faktor stabilnosti našeg regiona”, rekao je ministar Darmanović.

Crna Gora s velikim entuzijazmom očekuje hrvatsko predsjedavane Savjetom EU-a, kazao je Darmanović.

“Danas smo opravdano u poziciji predvodnika procesa evropskih integracija u našem regionu i uvjereni smo da smo prva naredna članica Evropske unije. Ne takmičimo se ni sa kim. Želimo da čitav zapadni Balkan bude u Evropskoj uniji, ali želimo i da se vrijednosti država u tom procesu valorizuju prema njihovim učincima”, rekao je Darmanović.

Dodao je kako je EU članstvo vanjskopolitički prioritet Crne Gore.

Hrvatska ministarka ocijenila je da je sastanak s crnogorskim kolegom prilika za jačanje saradnje i intenziviranje dijaloga o pitanjima koja su važna za obje zemlje.

Ocijenjeno je da su odnosi Hrvatske i Crne Gore dobri i poručeno da se nastavljaju razvijati u duhu dobrosusjedstva i dobre saradnje, uz pronalaženje rješenja za sva otvorena pitanja, prvenstveno bilateralnim putem.

"Hrvatska daje snažnu podršku evropskom putu Crne Gore i napretku u pretpristupnim pregovorima”, kazala je Pejčinović Burić te ukazala na izvještaj Evropske komisije (EK) koji pokazuje napredak svih zemalja u okruženju, pa tako i Crne Gore, na evropskom putu.

Hrvatska se, navela je, bez rezerve zalaže za proširenje Evropske unije na osnovu individualnih postignuća i ispunjavanja svih kriterijuma.

"Crna Gora je u ovom trenutku najnaprednija u tom poslu”, ocijenila je hrvatska ministarka.

Dodala je da proširenje za Hrvatsku ostaje visoko na ljestvici prioriteta i da će u tom nastojanju pomoći samit članica EU s državama jugoistoka Evrope koji Hrvatska organizuje sljedeće godine, tokom svog predsjedavanja Savjetom EU.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Crne Gore, koja je prošle godine iznosila oko 200 milijuna eura, pokazuje uzlazne trendove, a područje saradnje postoji u turizmu, energetici, trgovini i infrastrukturi.

Crnogorski ministar je naglasio da bi bilo potrebno uvesti direktne avionske linije između dvije zemlje.

Hrvatska je NATO članica 10, a Crna Gora dvije godine, u skladu s tim ministri su zajedničko NATO članstvo ocijenili faktorom napretka u odnosima dvije zemlje i faktorom stabilnosti u regiji.

Ministri vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske izrazili su zadovoljstvo položajem koje dvije manjine obostrano uživaju.

Tokom današnje službene posjete Hrvatskoj, Darmanović se sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

U razgovoru sa Plankovićem, Darmanović je istakao značaj hrvatske podrške evropskoj integraciji naše države i strateškog savezništva Crne Gore i Hrvatske.Naglasio je da Crna Gora snažno promoviše evroatlantske vrijednosti i principe saradnje i  ponovio da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja primarni vanjskopolitički prioritet naše države.

Plenković je posebno ukazao na značaj nastavka politike proširenja EU i na toj liniji  izrazio očekivanje da će Samit koji će biti organizovan u maju sljedeće godine u Hrvatskoj biti tome posvećen. „Proces pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji treba biti brži“, zaključio je hrvatski premijer. 

Saglasili su se da sva otvorena pitanja treba rješavati u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, te razmotriti modalitete prihvatljive za obje strane koji će ići u pravcu njihovog rješenja. Takođe, na sastanku su razmijenjena mišljenja o stanju u regionu, kao i o aktuelnom momentu u Uniji. 

Crnogorski ministar je razgovarao i sa Domagojem Ivanom Miloševićem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Hrvatskom saboru.

Darmanović je danas u Zagrebu položio vijenac na vječnu kuću istaknutog profesora Radovana Vukadinovića, koji je svojim naučnim stvaralaštvom, istančanim smislom za međunarodne odnose, bezbjednost i diplomatiju dao veliki doprinos i razvoju akademskih institucija u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније