Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

06. 06. 2019. 12:00   >>  17:17

PAŽIN

Nemamo ambiciju za EU prije nego budemo spremni

Pristupanjem Evropskoj uniji Crna Gora zapravo želi da bude u društvu srodnih evropskih država koje baštine i štite ljudsko dostojanstvo kao svoju najvišu vrijednost, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju plenarne sjednice Venecijanskog kluba danas u Baru.

„Upravo je ova vrijednost ono na čemu je savremena Crna Gora izgrađena i zbog čega naše članstvo u Evropskoj uniji vidimo kao prirodan nastavak istorijskog procesa afirmacije i očuvanja građanskog i evropskog identiteta naše zemlje,“ rekao je on.

Naglasio je da sadašnje i buduće članice Evropske unije moraju biti svjesne zajedničke odgovornosti za uspjeh projekta ujedinjene Evrope.

„Nemamo ambiciju da pristupimo Evropskoj uniji prije nego budemo u potpunosti spremni da ispunjavamo sve obaveze i uživamo sve prednosti punopravnog članstva. Međutim, moramo svi biti svjesni da kao Evropljani dijelimo zajedničku sudbinu. Da budućnost evropskih država, konkurentnost naših ekonomija i naš način života u značajnoj mjeri zavise od uspjeha evropskog projekta, za koji imamo zajedničku odgovornost,“ naveo je Pažin.

Ocijenio je da je veoma važno da građani razumiju značaj ove istorijske misije Evropske unije, kao i šta su zapravo navodne alternative evropskim demokratskim vrijednostima koje im se nude.

„Zagovaranje pristupanja novih članica Evropskoj uniji zasnovano na zaslugama zapravo je afirmacija ključne misije Evropske unije – širenja mira i prosperiteta na čitavom evropskom kontinentu. Sa druge strane, veća podrška evropske javnosti za prijem novih članica u EU ojačaće unutrašnju koheziju Unije i značajno osnažiti kredibilitet i suštinu njenog osnovnog načela – jedinstva u različitosti,“ naglasio je potpredjsednik Vlade.

Ukazao je da se danas u Evropskoj uniji dešava da upravo generacije rođene i odrasle u periodu mira i prosperiteta koji je bez presedana u istoriji starog kontinenta osporavaju samu svrhu i ključne vrijednosti ujedinjene Evrope i podsjetio da, takođe u Evropi, postoje generacije koje su, ne tako davno, odrastale u znatno drugačijim i nepovoljnijim okolnostima, u kojima su neke od osnovnih ljudskih potreba smatrane luksuzom.

Naveo je da to može biti dio razloga zbog kojeg ljudi na jugozapadu Evrope generalno više podržavaju Evropsku uniju. Dodao je, međutim, da podrška koju Evropska unija uživa u regionu Jugoistočne Evrope nije samo pitanje ideala, vrijednosti ili zajedničkog identiteta, već da je riječ i o veoma konkretnom napretku u unapređenju kvaliteta života i životnog standarda ljudi.

„Uzmimo Crnu Goru kao primjer. Od kada smo kao nezavisna država 2006. godine otpočeli svoj put ka Evropskoj uniji, prosječne plate i penzije u Crnoj Gori su udvostručene. Naši građani danas slobodno putuju širom Evrope, naši studenti, predavači i naučnici učestvuju u brojnim studijskim i istraživačkim programima, dok naši poljoprivrednici dobijaju značajnu ekspertsku i finansijsku podršku iz evropskih fondova,“ saopštio je on.

Venecijanski klub je evropska strukovna mreža koja okuplja direktore za komunikacije država članica i institucija Evropske unije, a u novije vrijeme i država kandidata za članstvu u EU. Crna Gora je prva zemlja izvan Evropske unije koja je domaćin plenarne sjednice Venecijanskog kluba u 33 godine postojanja ovog uglednog evropskog foruma.

Na plenarnoj sjednici Venecijaskog kluba u Crnoj Gori biće razmatrana pitanja komunikacionih strategija za uklučivanje građana u evropske politike, iskustva iz nedavno završenih evropskih izbora, borba protiv dezinformacija, komuniciranje politike proširenja i razvoj komunikacionih kapaciteta i prakse evropskih institucija, država članica i zemalja kandidata za članstvo u EU. Riječ je o prvom skupu ove vrste koji je okupio zvaničnike vlada država članica EU i evropskih institucija nakon izbora za Evropski parlament.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније