Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 17:59   >>  17:59 2

LUKOVAC

Opravdana odluka da CG bude članica NATO-a

Period od dvije godine je dovoljan da se opravda odluka da Crna Gora bude članica NATO-a, a važno je da ona nastavi da bude pozitivan činilac rješavanja otvorenih problema u regionu, ocijenio je bivši ministar spoljnih poslova, Branko Lukovac.

On je danas, na Građanskom satu koji je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT), kazao da su za vrijeme dok je bio na funkciji vodili najširu akciju za referendum o nezavisnosti Crne Gore sa ciljem da ona bude dio evropskih i evroatlantskih integracija.

„Bila je i podjela u Crnoj Gori između ta dva bloka za nezavisnost i bloka za održanje državne zajednice. Kod najvažnijih svjetskih činilaca, Amerike, Rusije i Evropske unije (EU), tražili smo na neki način podršku za pravo na demokratsko opredjeljenje građana“, rekao je Lukovac.

On je, kako prenosi PR centar, kazao da nijedna država socijalističke orjentacije, koja je pretendovala da bude članica EU, nije ušla u tu zajednicu, a da prethodno nije postala dio NATO-a.

Lukovac je rekao da se iznose podaci sa zvaničnih adresa da je došlo do jačanja povjerenja za ulaganje u Crnu Goru i da su ulaganja iz zemalja članica NATO-a dvostruko veća u prošloj u odnosu na 2017. godinu.

„Crna Gora je postala dio procesa razmatranja svih bezbjednosnih rizika u NATO strukturama. Tako da je ona aktivni učesnik sa najmoćnijim dijelom međunarodne organizacije koja se bavi sigurnošću i zaštitom. Naši ljudi u odbrani se već obučavaju u najboljim centrima, dobija se i tehnička podrška“, naveo je Lukovac.

On smatra da ima dosta elemenata koji opravdavaju odluku Crne Gore „da bude dio danas najmoćnije bezbjednosne strukture“.

„Ovaj period od dvije godine je bio dovoljan da se vidi kuda to ide i da se na neki način opravda odluka da budemo članovi te organizacije. Moje uvjerenje je da je značajno porastao dio naše javnosti koji je konačno shvatio prednosti nezavisne, suverene, pozicije Crne Gore, kao što će se desiti vjerovatno sa članstvom u NATO-u“, istakao je Lukovac.

Kako je ocijenio, Crnoj Gori ostaje „dosta domaćeg zadatka koji treba da obavi“.

„To nije lako. Mi za čas prihvatimo standarde, procese, nove zakone, ali implementacija ide mnogo teže.Tako da mi imamo dosta toga da uradimo, čak ako imamo orjentaciju da do 2025. godine budemo dio EU, pitanje je hoćemo li sve to uspjeti da obavimo“, rekao je Lukovac.

Prema njegovim riječima, na drugoj strani, EU je suočena sa veoma ozbiljnim izazovima, navodeći da proširenje nije najveći prioritet u EU.

„Poslije ovih izbora, ostaje da se vidi da li će nove vlasti EU ostati privržene politici proširenja i dati tome neki prioritet. Iako u zemljama Zapadnog Balkana teku ti procesu, oni su jako usporeni“, rekao je Lukovac.

On smatra da, od toga koliko će EU dati tome prioritet, zavisi koliko će biti njeno angažovanje da podrži te zemlje.

„Sada imamo dodatni razlog u upozorenjima da, ukoliko EU nije jače angažovana, da će se druge zemlje pojaviti kojima nije interes da se ubrza taj proces prema EU“, istakao je Lukovac.

On je ocijenio da će se EU u narednim godinama posvetiti regulisanju svojih odnosa, odnosa između Evrope i Amerike, pitanju Bregzita, jačanju EU kao takve ili vraćanju nadležnosti na države članice, pitanju migracija i terorizma.

„Ukoliko bi Crna Gora uspjela da završi sve ono što njoj slijedi, bio bi uspjeh da 2025. godine budemo u EU. Sada to nije sasvim izvjesno. Osim toga, ostaje dilema hoće li se slijediti taj put ko najbrže ide da bude pojedinačno primljen, ili će se Balkanu kao cjelini prići, a onda zavisi od onoga koji je najsporiji na kraju“, naveo je Lukovac.

On je kazao da interes velikih sila za ovaj region nije od juče, navodeći da je to konstanta u dugom periodu.

„Gledajući logiku velikih sila i supersila on je legitiman. One se pojavljuju u svim regionima, gdje dolazi do procesa kako bi osigurale svoje strateške interese. Bez imalo iluzije, to će se tako nastaviti u narednom periodu“, rekao je Lukovac.

On smatra da odnos Crne Gore prema svijetu „ne počinje niti se završava sa NATO-om i EU“.

„Mi moramo imati veze i kontakte i sa drugim zemljama, velikim i malim“, dodao je Lukovac.

On je rekao da mu se čini da je Crna Gora propustila priliku da na visokom nivou gradi i njeguje odnose sa predstavnicima velikih sila koje imaju neka uporišta i tradicionalne veze.

„Jako je važno što je nakon nezavisnosti Crna Gora uspjela da dovede odnose sa svim susjednim državama na izuzetno visok nivo, da normalizuje odnose sa njima i da se afirmiše u međunardnoj zajednici kao pozitivan činilac stabilnosti i saradnje u čitavom našem regionu“, rekao je Lukovac.

U tom pogledu, smatra on, Crna Gora će nastaviti takvu politiku „i vjerujem da će taj njen doprinos se ogledati i na regionalnom planu“.

„Važno je da Crna Gora nastavi da bude pozitivan činilac rješavanja otvorenih problema u našem regionu. Ima dosta otvorenih problem, i naša pozicija u NATO-u i naša pozicija kao zemlje koja je najdalje odmakla u probližavanju EU će dati snagu i reputaciju Crnoj Gori ako ona istraje na tome da bude činilac rješavanja problema, mira, bezbjednosti i saradnje u našem regionu“, kazao je Lukovac.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније