Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 10:56 >> 21:54
10

MARKOVIĆ NA 2BS

NATO i EU da ostanu posvećeni regionu

Deveti To Be Secure (2BS) Forum počeo je u Budvi. Premijer Duško Marković saopštio je da je važno sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative, i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana.

"Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put", rekao premijer Duško Marković.

On je na otvaranju devetog To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi rekao da Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse, aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata. 

Marković je rekao da u godini kada NATO obilježava 70 godina od svog postojanja, Alijansa pred sobom ima punu agendu suočavanja sa novim i starim izazovima, uz promijenjenu geopolitičku situaciju.

Podsjetio je da je Alijansa posebnu pažnju u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana. 

“Istorijski pozitivan epilog pregovora Skoplja i Atine o razrješenju spora oko imena, otvorio je put Sjevernoj Makedoniji ka članstvu u NATO i EU, što će zasigurno doprinijeti ostvarivanju vizije ‘Evrope, slobodne, cjelovite i u miru’. Uvjereni smo da će države članice Alijanse što prije ratifikovati Pristupni protokol i da će Sjeverna Makedonija uskoro postati njena 30. članica”, rekao je Marković, uz ocjenu da je veoma značajno što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u. 

Crna Gora, kako je rekao Marković, politiku otvorenih vrata promoviše kako kroz bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala. 

“Spremni smo da nastavimo da pomažemo svim susjedima i aspirantima s kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja”, rekao je Marković. 

O Izvještaju EK: Sve preporuke pažljivo ćemo razmotriti

Marković se osvrnuo i na tek objavljeni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, koji je, kako je ocijenio, “realno sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima”. 

“Raduje nas da se primjećuje ukupan rad, posebno Vlade i njenih organa, robustan rast ekonomije ili rezultati ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mi ćemo sve preporuke sa pažnjom, kao i do sada, sagledati. Upravo zato se i nalazimo na poziciji koju zauzimamo, kao članica NATO-a i vodeća zemlja na putu ka članstvu u Uniji”, poručio je Marković. 

Crna Gora se, kako je rekao, zalaže za što veći napredak svih država regiona. Ističe i da značaj koji NATO i EU imaju za Zapadni Balkan “ne treba detaljnije obrazlagati”.

“Važno je da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi upravo srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa. Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put”, rekao je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније