Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 07:23 >> 07:33
33

ORAV

"Ne razumijem stavove Bečića i Abazovića"

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav oštro je juče kritikovao lidere Demokrata i Građanskog pokreta Ura Aleksu Bečića i Dritana Abazovića zbog odluke da bojkotuju rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede iz opozicije je saopštilo da je Orav to kazao na proširenoj sjednici Odbora za evropske integracije na kojem je predstavljen Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019. godinu.

"Niti razumijem niti prihvatam njihove stavove. Odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva je formiran na njihovu inicijativu", rekao je on.

To je bio njihov inicijalni plan koji je predstavljen Briselu i koji je pozdravio takvo rješenje, citirao je izvor Pobjede riječi evropskog diplomate.

Bečić i Abazović su 20. juna prošle godine komesaru za proširenje Johanesu Hanu predstavili plan izbornih reformi koji uključuje formiranje ad hoc skupštinskog radnog tijela koje bi se bavilo izbornom reformom. Proširenoj sjednici Odbora za evropske integracije, na čijem čelu je Slaven Radunović iz Demokratskog fronta, prisustvovali su svi lideri opozicije izuzimajući Bečića i Abazovića. Izvori Pobjede ukazuju da je prilično oštra retorika Orava iznenadila predstavnike opozicije, dok su predstavnici vlasti ukazali da je evropski diplomata već iznosio slične ocjene na račun dvojice opozicionih lidera.

Nije prvi put da Orav kritikuje Bečića i Abazovića, ali ovog puta je to uradio u prisustvu opozicionih kolega, rekao je drugi izvor Pobjede. U izvještaju Evropske komisije koji je Orav predstavio Odboru navodi se da se od Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ,,tek očekuje da ispuni svoj ambiciozni mandat“. - Ostvaren je ograničen napredak u ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga u Skupštini tokom 2018. godine, uz privremeni i djelimični povratak većine opozicionih stranaka u nju i uspostavljanje pomenutorg privremenog skupštinskog odbora.

Međutim, nakon zatvaranja jednog opozicionog poslanika krajem 2018. godine i navoda o korupciji i nezakonitom finansiranju političkih stranaka (afera „koverta“) početkom 2019. godine, opozicija se u velikoj mjeri vratila na bojkot parlamenta. Pomenuti navodi su, takođe, doveli do mobilizacije građana u vidu redovnih uličnih protesta, pokušaja uspostavljanja vanparlamentarnog političkog dijaloga i zahtjeva opozicije za formiranje tehničke vlade - ističe se u Izvještaju Brisela.

Kada je u pitanju bojkot parlamenta, iz EK napominju da je povratak političkog dijaloga u Skupštinu odgovornost svih političkih aktera. - Neophodno je aktivno i konstruktivno učešće svih strana kako bi se ojačala odgovornost Skupštine, vršio nadzor izvršne vlasti, uspostavila demokratska kontrola i bolji kvalitet zakonodavstva. Nije bilo novih pomaka u političkom i pravosudnom praćenju navodne zloupotrebe javnih sredstava u političke svrhe iz 2012. godine – navodi se u Izvještaju.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније