Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

30. 05. 2019. 19:42 >> 20:44

VLADA UPOZORILA KOTOR

U roku od 20 dana održati sjednicu

Vlada Crne Gore na danas održanoj sjednici donijela je Odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor.

"Imajući u vidu činjenicu da Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadežnosti, Odlukom se, u cilju zaštite prava građana na lokalnu samoupravu, upozorava SO Kotor da u roku od 20 dana održi sjednicu radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno izvršavanja zakonom utvrđenih obaveza", navodi se u saopštenju Vlade.

Odluka je donijeta u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Vlada je usvojila Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2016-2020, za prošlu godinu.

Navodi se da je u raspravi iskazano zadovoljstvo ostvarenim pozitivanim trendom u odnosu na realizaciju iz 2017. godine, što govori o rezultatima sprovedenih aktivnosti na polju koordinacije i upravljanja procesom reforme, i sa političkog i operativnog aspekta.

„Imajući u vidu navedene ocjene i preporuke iz izvještaja Evropske komisije u prošloj godini, sve institucije uključene u proces reforme javne uprave bile su posvećene realizaciji brojnih aktivnosti koje su nastavak započetog reformskog procesa“, kaže se u saopštenju.

Ukazano je da će snažna podrška koju je Vlada pružila ovom procesu u cjelini i u narednom periodu biti prioritet na političkom, ekonomskom i društvenom planu.

Naglašeno je da je dalje reformske korake potrebno planirati realno, kako bi se reforma sprovodila sa akcentom na najvažnije tačke - nastavak procesa optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, unaprjeđenje kadrovskih kapaciteta za sprovođenje reformi kroz punu implementaciju Zakona o državnim službenicima i namještenicma i uspostavljanje sistema upravljanja kvalitetom javnih usluga koje pruža crnogorska administaracija.

Na današnjoj sjednici donijeta je i Strategija za ostvarivanje prava djeteta 2019-2023. s Akcionim planom za ovu i narednu godinu koja, kako je saopšteno, predstavlja nacionalni, sveobuhvatni i interesorni dokument, posvećen unapređenju uslova za realizaciju prava djeteta u svim oblastima obuhvaćenim Konvencijom Ujedinjenih nacija i njenim fakultativnim protokolima.

„Aktivnosti i mjere za ostvarenje tih napora definisani su u okviru tri strateška cilja - unapređenje interresorne i intersektorske saradnje i drugih ključnih uslova za ostvarivanje prava djeteta, poboljšanje dostupnost i kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja za svu djecu i sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom i poboljšanje ostvarivanja posebnih mjera zaštite djece“, navodi se u saopštenju.

Usvojena je i Informacija o zaključivanju Memoranduma o okviru saradnje za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Radi se, kako je pojašnjeno, o regionalnom projektu za hadronsku terapiju kancera i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona.

Vlada je prihvatila tekst Memoranduma, kojim se utvrđuju zajedničke aktivnosti zemalja učesnica projekta u realizaciji pripremne faze i ne stvaraju nikakva prava ili obaveze po međunarodnom pravu, a pripremljen je od strane Upravnog odbora projekta.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za prošlu godinu.

„U zaključku Izvještaja je istaknuta potreba kadrovskog jačanja i bolje tehničke opremljenosti sve tri kancelarije Zaštitnika kao i na činjenicu da bi zakonom o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa trebalo da bude utvrđen položaj Zaštitnika i definisane njegove nadležnosti, imajući u vidu da slični organi u okruženju ne postoje“, kaže se u saopštenju.

Donijeta je Odluka o donošenju Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog (PUP) plana Opštine Mojkovac.

Kako je saopšteno, dokumentom su obuhvaćene dvije lokacije, od kojih je jedna predviđena za izgradnju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, a na drugoj lokaciji se prenamjenom prostora stvarau uslovi za legalizaciju neformalnih objekata.

„Donošenjem Izmjena i dopuna PUP-a, kojim su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, stvoreni su uslovi za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније