Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 09. 2013. 08:35 >> 08:44

DANAS NACRTI

Vlada predlaže pravosudne zakone

Crnogorska Vlada danas bi trebalo da utvrdi predloge zakona o državnom tužilaštvu, sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu koji se usklađuju sa izmjenama Ustava, koje je usvojio parlament, saznaje agencija MINA u Vladi.

Vlada će zakone proslijediti Skupštini, koja će o njima raspravljati na vanrednom zasijedanju.

Set zakona iz oblasti pravosuđa pripremilo je Ministrstvo pravde.

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević je ocijenila da će ustavnim amandmanima i izmijenjenim pravosudnim zakonima jačati nezavisnost sudova i državnih tužilaštava.

Ona je ranije kazala da je najviše promjena u Zakonu o državnom tužilaštvu zbog izmijenjene uloge i statusa nosilaca tužilačke funkcije i drugih ustavnih amandmana.

Predviđen je opšti reizbor tužilaca, ali za to nijesu precizirani rokovi.

"Rokovi su vezani sa rokovima za izbor Tužilačkog savjeta, Vrhovnog državnog tužioca. Nakon izbora Tužilačkog savjeta predložen je rok za rukovodioce tri mjeseca, a za državne tužioce šest mjeseci", kazala je Lakočević.

Ministarstvo pravde u petak je završilo izmjene i dopune zakona o državnom tužilaštvu, sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu u cilju njihovog usaglašavanja sa izmjenama Ustava.

Iz tog resora je tada saopšteno da će Vlada, na prvoj narednoj sjednici usvojiti te predloge i uputiti ih parlamentu na usvajanje.

Zakonom o sprovođenju amandmana na Ustav, usvojenih krajem jula, ti propisi su se morali usaglasiti najkasnije 45 dana od njegovog usvajanja, a Vlada je bila dužna da parlamentu podnese zahtjev za vanredno zasjedanje najkasnije do 30. avgusta u ponoć.

Parlament je trebalo da usvoji pravosudne zakone do sredine septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније