Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 05. 2019. 09:54 >> 09:54
11

ŠĆEKIĆ OCIJENIO

Vlada bez legitimiteta da pripremi nove izbore

Očigledno je da aktuelna Vlada nema legitimitet da nastavi sa svojim radom niti da priprema naredne izbore, a afera Koverat je do kraja ogolila njen karakter, ocijenio je potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić.

Takva vlada, kako je saopštio, upitna je i samim vršiocima vlasti.

"Minimum, o kojem se može razgovarati jeste da buduća tehnička vlada bude na ravnopravnim osnovama podijeljena između predstavnika opozicije i predstavnika vlasti", rekao je Šćekić.

Ogromno nezadovoljstvo građana, podsjeća on, izvelo je na ulice hiljade građana, uz najmasovnijie proteste u Crnoj Gori.

"Takvi protesti su rezultirali i opravdanim zahtjevima za ostavkama, smjenama i predlogom cjelokupne opozicije, nezavisnih intelektualaca, nevladinog sektora da se po prvi put u našoj državi održe slobodni i fer izbori. Jučerašnja izjava premijera (Duška) Markovića posljedica je, prije svega, duboke krize, u koju nas je dovela vlast, koju on predstavlja i personifikuje, i oni snose glavnu odgovornost za buduća politička dešavanja u našoj Crnoj Gori. U tom pravcu je neophodan konsenzus o minimumu uslova, kako bi svi politički subjekti učestvovali na narednim izborima", rekao je Šćekić. 

On smatra da nije trenutak za bilo kakvim insistiranjem na svojim uskostranačkim zahtjevima i željama.

"Crna Gora ne može više da čeka. Potrebno je odgovorno ponašanje svih političkih činilaca. U pitanju je interes države i nema prostora ni za kakvu vrstu demagogije. Ukoliko želimo da omogućimo građanima da prvi put izađu na fer izbore, potrebno je vrijeme u kojem se na kvalitetan način može, prije svega, izmijeniti izborno zakonodavstvo, kao što se ne smije zanemariti ni razrešenje specijalnog tužioca i imenovanje prihvatljive ličnosti, koja će odgovorno, profesionalno i zakonito raditi svoj posao, kako ne bismo prisustvovali farsama nalik onoj iz takozvanog državnog udara", rekao je on. 

U SNP-u ih, kako je poručio, najmanje interesuje izborna kombinatorika DPS-a, "odnosno unutarpartijske 'tuče' u susret njihovom kongresu, na kojem će navodno razgovorati o tehničkoj vladi".

"Bijeg od demokratskih izbora je pokazatelj njihove slabosti, koja je više nego očigledna. Ne želimo da se obmanjuje ni domaća, ni međunarodna javnost o navodnim njihovim željama. Minimum godinu dana u ovom trenutku je potrebno kako bi se ušlo u process pripreme fer i slobodnih izbora, jer nikada nećemo pristati na farsu u vidu pokušaja da se za nekoliko mjeseci pokuša napraviti privid unutardržavnog konsenzusa. SNP će učiniti maksimum kako bi se postigao sporazum u interesu građana i kako bi, po prvi put slobodno izraženom voljom, narod mogao da kaže ko će upravljati Crnom Gorom i njenim institucijama poslije narednih izbora", rekao je Šćekić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније