Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2019. 15:20 >> 15:33
1

DRLJEVIĆ PORUČIO

Jačanje administrativnih kapaciteta u fokusu pregovora

Evropska unija (EU) će u potpunosti ostati okrenuta integraciji Zapadnog Balkana, slijedeći ciljeve iz Strategije o proširenju, a budući saziv Evropske komisije i Evropskog parlamenta u svom fokusu imaće dalje jačanje Unije, te intenziviranje njene politike proširenja.

To je, na panel diskusiji "Uspjesi i izazovi u pregovaračkom procesu – slučaj Crne Gore i Srbije”, ocijenio glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević.

Na panelu na Univerzitetu Donja Gorica je govorila i šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević. 

"Panelisti su istakli ključna dostignuća i izazove u pregovaračkim procesima Crne Gore i Srbije sa Evropskom unijom, a razgovarano je i o ostalim značajnim pitanjima iz procesa evropskih integracija država Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Drljević je, kako se navodi, govoreći o razvoju procesa pristupnih pregovaranja koje Crna Gori vodi već sedam godina, istakao ključne rezultate tog procesa, naročito u pogledu izrade strateških dokumenata i jačanja institucija.

"On je optimistično govorio o budućnosti Evropske unije u kontekstu nedavno završenih izbora za Evropski parlament, te istakao uvjerenje da će Evropska unija u potpunosti ostati okrenuta integraciji Zapadnog Balkana, slijedeći ciljeve iz Strategije o proširenju. Takođe, Drljević je dodao da vjeruje da će budući saziv Evropske komisije i Evropskog parlamenta u svom fokusu imati dalje jačanje Unije, te intenziviranje njene politike proširenja", saopšteno je iz UDG-a.

U svom izlaganju, glavni pregovarač Crne Gore je naglasio zadovoljstvo velikom podršku crnogorskih građana kada su u pitanju evropske integracije.

"Među ključnim izazovima u nastavku procesa pregovaranja, Drljević je istakao važnost konsolidacije unutar same Unije, imajući u vidu brojne krize sa kojima se suočava, među kojima posebno mjesto zauzima izlazak Velike Britanije iz EU i migrantska kriza. Na kraju svog izlaganja, on je pokazao i optimističnost po pitanju roka ulaska Crne Gore, ističući 2025. godinu kao realan rok za završetak svih započetih reformi i integraciju Crne Gore u EU", kaže se u saopštenju.

Miščević je, kako se navodi, posebno istakla važnost obučavanja i osposobljavanja kadrova koji će okončati proces pregovaranja.

"Prema njenom mišljenju osposobljenost kadra biće posebno značajna od momenta kada države postanu punopravne članice. Ona je studentima dala snažnu poruku i motivaciju da se usavršvaju u oblasti evropskih studija, te označila tu oblast kao veoma perspektivnu, sa značajnim rastom radnih mjesta u narednim godinama i decenijama", ističe se u saopštenju.

Upoređujući pristupne pregovore Crne Gore i Republike Srbije sa Evropskom unijom, Miščević je istakla da postoji dosta sličnosti u integracionim procesima, ali da ima fundamentalnih razlika.

"Među njima, posebno mjesto zauzima veoma opterećujuće i osjetljivo političko pitanje odnosa sa Kosovom, koje u značajnoj mjeri određuje dinamiku procesa pregovaranja. Iako Srbija ima manje otvorenih poglavlja od Crne Gore to ne znači da je u lošijem procesu pristupanja od Crne Gore, upravo zbog pitanja odnosa sa Kosovom", zaključila je Miščević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније