Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2019. 15:04   >>  19:17 2

BRAJOVIĆ

CG ne traži prečice do EU

Crna Gora je svojim ponašanjem i reformama dokazala da je dio evropskog sistema vrijednosti, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i dodao da Crna Gora ne traži povlastice i prečice do krajnjeg cilja.

 

Brajović je na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nađa prisustvovao je danas sastanku ambasadora država članica Evropske unije. Na sastanku je razgovarano o rezultatima izbora za Evropski parlament, politici proširenja, kao i o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i njenom napretku u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Brajović je u uvodnim napomenama istakao da je članstvo država Zapadnog Balkana preduslov stabilne, mirne i prosperitetne Evrope.

Naglašavajući njene posebnosti i ističući postignute rezultate Brajović je izrazio uvjerenje da Crna Gora predstavlja dodatu vrijednost i da samo može obogatiti evropsku zajednicu naroda.

"Crna Gora koja je, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, prva u redu za članstvo, nije opterećena rokovima. Uvjeren sam da ćete se složiti da smo mi svojim ponašanjem i posvećenošću reformama jasno dokazali da smo dio evropskog sistema vrijednosti", kazao je Brajović.

Šef zakonodavne vlasti je ukazao da odgovornost za efikasno ostvarivanje njenih nadležnosti imaju svi poslanici podjednako.

"Više puta sam govorio da funkcionalnost Parlamenta i kvalitet njegovog rada ne zavise samo od pozicije. Odgovornost za efikasno ostvarivanje svih nadležnosti Skupštine, u punom kapacitetu, jednako dijele svi poslanici. Podsjetiću samo da je Privremeni odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva formiran na paritetnoj osnovi uz uvažavanje opozicionih prijedloga. Vjerujem da će opozicija pokazati neophodnu zrelost i spremnost da zajednički obezbijedimo što bolji izborni ambijent i još kvalitetnije izborno zakonodavstvo", naglasio je predsjednik Brajović.

Uz isticanje da je neupitna volja vlasti da još snažnije sprovodi refome, kao i da je parlamentarna većina svjesna očekivanja građana koji žele da osjete opipljive benefite procesa pregovora predsjednik Skupštine je zaključio da Crna Gora, ne traži povlastice i prečice do krajnjeg cilja.

"Ali očekujemo objektivno sagledavanje ostvarenih rezultata i datih okolnosti. Ključna evropska politika ne smije biti svedena na birokratsko ponavljanje da se standardi moraju ispuniti. Potrebno je prepoznavanje i uvažavanje svih specifičnosti i konkretna pomoć u ispunjavanju kriterijuma. Evropska unija je prije svega ideja koja zahtjeva viziju i promoviše zajedništvo. I zato one političke snage na Zapadnom Balkanu koje su istinski evropske zaslužuju nedovosmislenu podršku", kazao je Brajović.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori je naglasio da je ovo bila turbulentna godina za Crnu Goru.

"Neću se baviti ostvarenim napretkom, zato što će to zvanično biti predstavljen krajem sedmice. Mi smo kao skener, pratimo sve što radite, jer kada ste već na putu da postanete članica EU, želimo da budete dobra članica", istakao je on.

Naglašavajući ključne izazove s kojima se suočava Evropska unija tokom prvog rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, ambasador Rumunije Ferdinad Nađ je istakao da zemlje članice samo zajendo mogu postići mir i blagostanje u Evropi.

"Želimo Evropsku uniju koja je snažna, ujedinjena i kohezivna, koja funkcioniše na način da niko, niti jedan grad, niti region ostaju zapostavljeni. Ukratko bolji život za sve", kazao je Nađ.

U dijelu izlaganja u kojem se dotakao izbora za Evropski parlament ambasador Rumunije u Crnoj Gori je posebno naglasio da će Evropski parlament pružiti odlučujući doprinos evropskoj budućnosti Crne Gore, kao što crnogorski Parlament oblikuje budućnost naše zemlje.

"Svugdje u svijetu parlamenti su najdemokratskije institucije, koje su izraz volje naroda. Moraju da budu stjecište gdje se oblikuju i usvajaju dobri i ispravni zakoni za dobrobit naroda. Stoga je veoma važno da imamo uspostavljene sve donosioce odluka, počevši od parlamenta, koji funkcionišu u punom i legalnom kapacitetu", kazao je Nađ.

Crnogorski Parlament, kako je dodao, igra ključnu ulogu kada se govori o proširenju.

"Želja Crnogoraca je da budu dio porodice Evropske unije. To je velika porodica u kojoj mogu postojati različita mišljenja među nama kao i u svakoj porodici. Međutim, svi smo za istim stolom", zaključio je ambasador Nađ. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније