Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

28. 05. 2019. 12:55 >> 20:48
30

PREMIJER

CG neće prekinuti diplomatske odnose s Rusijom

Premijer Duško Marković rekao je da Vlada Crne Gore neće prekinuti diplomatske odnose s Ruskom Federacijom nakon presude za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.


Marković je to kazao na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Nebojše Medojevića, kojeg je interesovalo da li će Vlada prekinuti diplomatske odnose s Rusijom, nakon presude u kojoj se tvrdi da su državni organi i službe te države učestvovale u pokušaju ubistva tadašnjeg premijera.

“Nigdje ne stoji tvrdnja da su državni organi Rusije učestvovali u pokušaju ubistva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića”, odgovorio je Marković.

Crna Gora nije osjetila gorčinu sukoba

On je poručio da će Vlada Crne Gore strpljivo i razumno nastojati da te odnose podigne na viši nivo.

“Vjerujem da takvo vrijeme dolazi”, rekao je Marković.

On je rekao da ruski biznismeni ulažu u Crnu Goru jer je naša zemlja investiciona destinacija u kojoj imaju "investicionu i ličnu slobodu".

Marković tvrdi i da ne postoje rizici po mir i stabilnost u Crnoj Gori nakon presuda za pokušaj terorizma, navodeći da ih neće biti ni nakon donošenja pravosnažne presude.

“Da li će neko, u nastojanju da izbjegne suočavanje s pravdom, posegnuti za nekim neracionalnim aktivnosti, to vi bolje znate od mene”, rekao je Marković.

Premijer je rekao i da je Medojevića retorika najveća prijetnja po stabilnost Crne Gore. Takav komentar uslijedio je nakon opaske Medojevića da je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u Crnu Goru došao iz druge države.

Opomena za Medojevića

"Vi danas ovdje iznosite podatke odakle ko dolazi i kako je došao i da po tom osnovu imaju manja prava. To je fašistički pristup", rekao je Marković.

Crna Gora, kako je rekao premijer, otvoreno je društvo "što je njena najviša vrijednost".

Zbog upadica i komentara, Medojević je dobio opomenu predsjednika parlamenta Ivana Brajovića zbog ometanja predsjednika Vlade Crne Gore. 

"Crna Gora nije osjetila gorčinu sukoba na svom prostoru i zasluge za to pripadaju svima nama", rekao je Marković.

Ranije je Medojević u obrazloženju pitanja premijeru rekao da su Srbi naša braća, te da nijesu remetilački faktor u Crnoj Gori.

“Oni su učestvovali u kreiranju ove države. Opasno je sa aspekta stabilnosti opolovinu države pretvarati u neprijatelje”, rekao je Medojević.

Zamjerio je Medojević Brajoviću to što nije opomenuo Markovića kad je saopštio u parlamentu da pristup lidera PzP-a fašistički.

Marković o aferi Koverta: Pravna država funkcioniše

Predstavnika kluba SNP-Demos Miodraga Lekića interesovalo je da li je skandalozni korupcionaski čin, u kojem bankar režima nezakinito daje novac funkcioneru DPS-a za izborne potrebe, normalna pojava koja treba da prođe bez posledica za vrh vlasti.

"Izabrali ste da se vratite na pitanja na koja su institucije dale ili su u postupku davanja odgovora", odgovorio je Marković.

On je rekao da pravna država funkcioniše, uz podsjećanje da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija kaznila DPS u maksimalnom iznosu.

"Aktivnosti koje sprovodi tužilaštvo nijesu zaobišle ni bivšeg gradonačelnika Podgorice. Da li će neki događaj proći bez posljedica, ne odlučujem ja nego nadležne institucije", pojasnio je Marković. 

Prvi čovjek crnogorske vlade je rekao i da konstantno poziva na dijalog: "Naše razlike mogu biti prevaziđene u otvorenom dijalogu".

Još jednom je ponovio spremnost na dijalog.

"Objasnite vašim kolegama u opoziciji da dijaloga nema bez DPS-a. DPS je realna i stvarna, a ne fiktivna politička snaga što god mislili o njenom rukovodstvu", poručio je Marković.

Opozicioni moto "Nikad s DPS-om", kako je rekao, znači "nikada sa političkom većinom u Crnoj Gori makar za sad". Odgovor na to, smatra premijer, daće građani na izborima.

Još jednom je pozvao opoziciju da parlament bude jedino mjesto dijaloga za sve partije.

Lekić je u odgovoru Markoviću istakao da je ipak izbjegao komentar na pitanje o aferi Koverta koja je, kako je rekao, sramota za Crnu Goru.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније