Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 05. 2019. 12:20 >> 12:22

PEROVIĆ

"Vanredni izbori jedino rješenje u Kotoru"

Vanredni izbori jedini su i pravi način prevazilaženja i ozdravljenja kotorske političke scene, ocijenila je predsjednica Skupštine Opštine, Dragica Perović.

Ona je kazala agenciji Mina da bi se na taj način svim kotorskim političkim i apolitičkim dušebrižnicima, "zatvorila usta".

"To zato, jer sam čin razrješenja predsjednika Vladimira Jokića je nezakonit i predmet je preispitivanja pred Upravnim sudom Crne Gore i kod nadležnog Ministarstva za javnu upravu. U ovom trenutku jedino ovlašćenih za poništavanje nezakonite odluke, odnosno za davanje instrukcija kako se uz tu notornu činjenicu dalje ponašati kada je i Zakon o lokalnoj samoupravi pun nejasnoća, nedorečenosti i pravnih praznima", kazala je Perović.

Ona smatra da je pravi i pravni put da legalna Skupština opštine (SO) Kotor od 33 odbornika donese Odluku o odlaganju izvršenja Odluke koju je donijela takozvana skupštinska većina, do odluke Upravnog suda sa svim pravnim posljedicama.

"Da ta ista legalna Skupština donese Odluku o budžetu, zatim Odluku o skraćenju mandata čime bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih izbora, u najkraćem mogućem roku", rekla je Perović.

Ona ocjenjuje da je to jedini način da se u kratkom i po hitnom postupku kotorska kriza uvede u legalne tokove.

Prema Perovićevoj sada je na testu demokratski kapacitet svih partija, a posebno Demokratske partije socijalista (DPS).

"Da ne nasjedaju na jeftinu i demagošku SDP priču, na priču isključene odbornice, ili odbornika, na nezavisne odbornike i tako dalje. Na njima je, ne mislim samo na OO DPS Kotora, već i na vrh stranke, da odgovore zašto svjesno prihvataju hipoteku povratka na vlast u Kotoru preko SDP-a, političkih privjesaka i krpelja kako oni za njih kažu, mimo izbora", kazala je Perović.

To automatski znači, smatra ona, da jednovremeno prihvataju i sve one medijske kvalifikative volšebnog preuzimanja vlasti, pravnim nasiljem i hajdučijom uz neodbranjivi kvalifikativ političke korupcije.

"Ovo zato, jer kada se nakon izbora formira većina i kada se kao reprezenti te većine izaberu predsjednik Skupštine Opštine i predsjednik Opštine i ukoliko u toku trajanja njihovog mandata neka druga većina im izglasa nepovjerenje jedino pravno i pravedno rješenje je da se ide na nove vanredne izbore, a ne na prekompoziciju vlasti", rekla je Perović.

On smatra da ako se ne raspišu vanredni izbori da je najispravnije rješenje da Ministarstvo za javnu upravu stvori uslovne pretpostavke koje Zakon o lokalnoj samoupravi nudi i donese odluku da se u opštini Kotor imenuje Odbor povjerenika, na koji način bu se eliminale sumnje da je u pitanju politička korupcija.

Perović je podsjetila da je zahtjev Ministarstvu javne uprave i ministarki Suzani Pribilović medijski upućen javno, odmah nakon sjednice od 24. aprila.

"Iskreno se nadam da će mi ministarka, nakon što joj je pisani tekst Zahtjeva lično u Ministarstvu uručen, u najkraćem mogućem roku odgovoriti i dati mi instrukcije kako i šta dalje da radim, a sve u skladu sa iznijetim dilemama u odnosu na Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi, na koje poštovanje propisa me je u prvom javljanju decidno uputila", navela je ona.

Perović je kazala da očekuje da to bude pravni i pragmatični akt, lišen politike i emocija da li je ova ili ona stranka/e u pitanju, a sve na dobrobit prevazilaženja i racionalnog rješenja kotorske krize.

"Očekujem da ćemo sasvim izvjesno imati vizu da kao lokalni parlament donesemo sve odluke u susret raspisivanja vanrednih izbora", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније