Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

23. 05. 2019. 18:53   >>  20:42

BRAJOVIĆ I ZAEV

CG primjer kako treba pregovarati sa EU

Spremni smo da svoja iskustva iz integracionih procesa podijelimo sa Sjevernom Makedonijom, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na sastanku sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Vlade Crne Gore i Sjeverne Makedonije održaće sjutra zajedničku sjednicu, nakon koje će biti potpisano više bilateralnih dokumenata. Biće organizovan i Poslovni forum Crna Gora – Sjeverna Makedonija na kojem će učestvovati predsjednici vlada, ministri i privrednici dviju država.

"Tokom razgovora je konstatovano da je i današnji susret dokaz intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou između dvije zemlje, čije prijateljske odnose karakteriše partnerska saradnja koju dodatno treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije. Izraženo je, takođe, obostrano zadovoljstvo i konstatovano je da će potpisani sporazumi dati novi zamajac saradnji u oblastima od zajedničkog interesa", saopšteno je iz Skupštine.

Kako se navodi, Brajović je čestitao Zaevu na političkoj hrabrosti i odgovornosti koju su Sjeverna Makedonija i on lično pokazali u rješavanju otvorenih pitanja u regionu.
Predsjednik parlamenta je istakao da će Crna Gora pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije.

"Spremni smo da svoja iskustva iz integracionih procesa podijelimo sa Sjevernom Makedonijom. Drago nam je da je NATO, nakon prijema Crne Gore, nastavio politiku otvorenih vrata i pokazao da svi oni koji dijele vrijednosti Alijanse u njoj imaju partnera. Dodatno me raduje činjenica da je Crna Gora, prvi put od pristupanja, bila u prilici da ratifikacijom pristupnog Protokola Sjeverne Makedonije NATO-u pruži svoj doprinos jačanju stabilnost našeg regiona. Vjerujem da će Sjeverna Makedonija uskoro otvoriti pregovore sa EU i time intenzivirati rad na svojoj evropskoj budućnosti", kazao je Brajović.

Zaev je zahvalio Brajoviću što je Crna Gora bila jedna od prvih država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

"Istakao je da nije teško ići naprijed kada se imaju iskreni prijatelji koji pokazuju put koji treba slijediti, kako bi se budućim generacijama obezbijedila stabilnost i trajni mir. Crna Gora je primjer u regionu kako treba voditi pregovore sa Evropskom unijom i Sjeverna Makedonija je spremna da uči iz njenog iskustva", naveli su iz parlamenta.

Takođe, Brajović je čestitao Zaevu na pobjedi kandidata vladajuće koalicije Steva Pendarovskog na predsjedničkim izborima i na činjenici da su sami izbori prošli u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Zajednički je zaključeno da postojeća odlična parlamentarna saradnja između Skupštine Crne Gore i Sobranja Sjeverne Makedonije podsticajno djeluje na razvoj sveukupnih odnosa između dvije zemlje.

"Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva sa Sobranjem Sjeverne Makedonije Maja Bakrač i Bogdan Fatić", dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije doputovao je u zvaničnu posjetu Crnoj Gori na poziv predsjednika Vlade Duška Markovića. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније