Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

23. 05. 2019. 18:44   >>  19:13 5

DARMANOVIĆ

Prijedlog zakona garantuje slobodu vjeroispovjesti

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas sa ekspertskom delegacijom Venecijanske komisije, koju čine izvjestioci Nicolae Esanu, Jan Velaers i Ben Vermeulen, te zamjenica sekretara i pravni ekspert Komisije, Simona Granata-Menghini i Zija Tanjar, saopšteno je iz Ministarstva.

Delegacija Venecijanske komisije boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme mišljenja na nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa Venecijanskom komisijom, čiji su eksperti u prethodnom periodu u značajnoj mjeri doprinijeli izgradnji zakonodavnog okvira Crne Gore u skladu sa najvišim evropskim standardima. Zajednički je konstatovano da je podrška Venecijanske komisije u pogledu definisanja velikog broja zakona bila veoma značajna, što je, takođe, ostvarilo pozitivan efekat na reformski put Crne Gore u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Ministar Darmanović je istakao da je predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice Venecijanske komisije i OEBS-a/ODIHR-a. Dodao je da predlog Zakona garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovjesti, pritom štiteći imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore. Na toj liniji, kazao je da Vlada ovim predlogom ispunjava svoju ustavnu i međunarodno-pravnu obavezu da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori definiše u skladu sa savremenim legislativnim standardima u ovoj oblasti", navodi se u sappštenju.

Sagovornici su se, kako se zaključuje, saglasili da je potrebno u narednom periodu održavati blisku saradnju i otvorenu komunikaciju po ovom i drugim pitanjima koja su od značaja za kontinuirano snaženje vladavine prava i unaprjeđivanje pravno-normativnog okvira, kao temelja sveukupnog socio-ekonomskog razvoja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније