Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 05. 2019. 13:51   >>  13:51 1

RADUNOVIĆ OCJENIO

Problemu u Kotoru trebalo pristupiti sa više takta

Demokratska Crna Gora i Socijaldemokratska partija (SDP) trebale su sa više takta da pristupe problemu u Kotoru, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, navodeći da se nada da to neće uticati na svijest opozicionih političara o potrebi jedinstvenih aktivnosti.

Na pitanje, koliko su na jedinstvo opozicije i proteste uticala dešavanja u Kotoru i odnosi Demokrata i SDP-a, Radunović je odgovorio da su jedinstvo ili makar bliska saradnja opozicije, vrlo bitni uslovi za uspjeh borbe protiv režima.

"DF je toga duboko svjestan, pa je u skladu sa tim postupao i u Kotoru. Mislim da su obje strane koje su se konfrontirale u Kotoru trebale sa više takta da pristupe problemu, jer predaja opštine DPS-u je svakako najgore moguće rješenje", rekao je Radunović agenciji Mina.

On je kazao da je siguran da se nešto moglo uraditi da su svi akteri značajno ranije pokazali spremnost na dogovor.

"Ovako, svakim danom se situacija sve više zaoštravala, razmjenjivale su se grube riječi, pa je šansa za pronalaženje rješenja postajala sve slabija i slabija. Dugo se lanac na kojem je visila sudbina vladajuće koalicije natezao i na kraju je pukla najslabija karika", rekao je Radunović.

On je naveo da se nada da to neće uticati na svijest opozicionih političara o potrebi jedinstvenih opozicionih aktivnosti i da ničija taština nije važnija od interesa građana koje predstavljaju.

Na pitanje kako ocjenjuje aktuelne proteste, Radunović je kazao da ako se za nekoga u Crnoj Gori može reći da je dugoročnim protestima ispisao stranice moderne političke istorije, onda je to DF.

Radunović je rekao da u DF-u vrlo dobro znaju koliko su protesti moćno sredstvo pritiska na vlast i da zato snažno podržavaju sve proteste građana koji na ulici traže smjenu autokratskog režima.

"Tako je i sa aktuelnim protestima. Treba li nešto promijeniti u njihovoj organizaciji? Na svoju sreću ili nesreću, imam dosta iskustva u organizaciji protesta, pa znam koliko je to komplikovan posao", kazao je Radunović.

On je istakao da je lako kritikovati i praviti se pametan i da zato neće raditi ono što su "razne sveznalice radile poslije 24. oktobra 2015".

"Mnogi od njih su, na ovaj ili onaj način, danas uključeni u organizaciju ovih protesta i ja im želim uspjeh i pružam podršku", rekao je Radunović.

Radunović je ocijenio da će presuda liderima DF-a, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, produbiti političku I institucionalnu krizu u Crnoj Gori.

"Kada se bez ijednog dokaza donese ovakva presuda, protiv potpuno nevinih ljudi, onda je to pravni, moralni i logički skandal koji će, nesumnjivo, produbiti političku i institucionalnu krizu. Presuda Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću je podjednako sramotna koliko i sami tok ovog kafkijanskog suđenja", rekao je Radunović.

On je dodao da nakon, kako je rekao, takvog posrnuća države i pravosuđa, više nijedan građanin Crne Gore, a posebno političar, ne smije sebi dozvoliti luksuz da se nada pravdi pod ovim režimom.

"Tužilaštvo i sudstvo Crne Gore danas aktivno i besramno učestvuju u progonu DF-a, njegovih lidera, funkcionera i članova porodica, a sjutra će, ako im ovo prođe nekažnjeno, sa istim žarom ovo raditi i drugima na društveno-političkoj sceni", kazao je Radunović.

On je naveo da se nada da su "svi akteri javnog života dobro shvatili poruke koje je režim poslao ovom demonstracijom gole sile i nepravde", poručujući da DF jeste.

Na pitanje da li će, i na koji način, presuda uticati na dalje postupke DF-a i njihov odnos prema radu parlamenta, Radunović je rekao da je višegodišnji policijski, tužilački, sudski i medijski progon taj savez natjerao da uvijek budeu svemu naredni.

Radunović je kazao da zato DF ima plan za svaki oblik djelovanja i da će za borbu protiv režima koristiti različite mehanizme, u svim mogućim prilikama.

"Kada se uzme u obzir medijska blokada i nedostatak prostora za iznošenja pune istine o događanjima u Crnoj Gori, svaki otvoreni prozor u etar je potrebno iskoristiti. Parlament je svakako vrlo efikasan način za to, a poslanici DF-a ga uspješno koriste", kazao je Radunović.

Na pitanje da prokomentariše najavu Liberalne partije da će podnijeti inicijativu da poslanici, koji 30 i više dana ne dolaze na posao i ne učestvuju u radu Skupštine, budu kažnjeni novčano, odnosno umanjenjem plate 60 odsto, Radunović je kazao da su građani poslanike, birali da ih predstavljaju najbolje što znaju.

"Oni su naši jedini poslodavci i samo oni mogu da sude o našoj uspješnosti. Oni nas, uostalom, na izborima nagrađuju ili kažnjavaju. To bi trebalo da znaju i u Liberalnoj partiji", rekao je Radunović.

On je kazao da takav jedan zakržljali birokratski pristup pozivu narodnog predstavnika može samo da se posmatra u kontekstu komunističke anahronosti.

"Sa tim pristupom, u gluposti može da se mjeri samo još ono računanje koliko je ko minuta govorio u Parlamentu, kao da nije jedino bitno koliko je to bilo korisno i pametno", poručio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније