Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

21. 05. 2019. 07:18   >>  07:19 4

SKUPŠTINA CG

Za 30 dana nerada, kazna 60% zarade

Poslanik koji bez opravdanja ne učestvuje u aktivnostima Skupštine na redovnom zasijedanju duže od 30 dana biće kažnjen oduzimanjem 60 odsto plate, predviđeno je prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika, kojeg je juče podnio Skupštini Andrija Popović iz Liberalne partije.

Ranije je najavljeno da će Liberalna partija predložiti izmjene Poslovnika i tražiti kažnjavanje poslanika koji ne dolaze na posao.

Odluku, kako je predloženo, o novčanoj kazni za poslanika koji neopravdano ne učestvuje u redovnom zasijedanju Skupštine duže od 30 dana donosi Administrativni odbor.

Popović je u obrazloženju predloženih izmjena naveo da će neopravdani nedolasci poslanika na zasijedanje Skupštine biti sankcionisani po uzoru na mnoge evropske i svjetske parlamente.

“Tako bi se djelimično ispravila dugogodišnja nepravda prema biračima koji su ih neposredno birali, ostalim poslanicima i široj javnosti, da poslanici koji u dužem periodu zanemaruju svoje dužnosti primaju jednake zarade kao i oni koji savjesno i odgovorno rade, ili čak i više zarade od poslanika kojima je izrečena neka od kaznenih mjera”, navodi se u obrazloženju.

Popović navodi da činjenica koja proističe iz istraživanja koje je sprovedeno u Skupštini, jeste da svih 27 država Evrope, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela.

"Bojkot parlamenta svakako spada u neosnovano i neopravdano izbjegavanje radnih obaveza. Nedvosmislen zaključak jeste da su sve države uredile ovaj segment funkcionisanja nacionalnih parlamenata, a kao rezultat imaju stalno prisustvo svih poslanika i vlasti i opozicije u radu skupština, izuzev u vanrednim, opravdanim slučajevima", dodaje se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније