Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

20. 05. 2019. 19:19 >> 20:36
12

MARKOVIĆ

EU i NATO šansa za bolji život

Crna Gora jasno je orijentisana ka Evropskoj uniji i Nato-u, što vidimo kao osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, kazao je premijer Duško Marković u intervjuu za njemački Euroaktiv.

Posmatrajući unutrašnju situaciju u Crnoj Gori, još mnoge poteškoće treba da budu prevaziđene prije pristupanja Evropskoj uniji, ali odlučni smo da ostavimo za sobom našu političku prošlost, navodi Marković poručujući da Crna Gora novu šansu traži u Evropskoj uniji.

Zbog unutrašnje situacije u Crnoj Gori, prije ulaska u EU treba prevazići pojedine prepreke.

"Odlučni smo da svoju političku prošlost ostavimo iza sebe", rekao je Marković, ističući da Crna Gora teži ka EU, iako je kandidatura za članstvo bila, u to vrijeme teška odluka za Crnu Goru. 

"Osnovni preduslov za naše pristupanje EU će biti napredak u vladavini prava. Bio sam i ministar pravde i znam da tu ima još posla", rekao je Marković.

"Imamo jednu od najbržih rastućih ekonomija u Evropi. U posljednje dvije godine primili smo direktne strane investicije u vrijednosti od milijardu i po eura", naveo je Marković.

Odnosi s Rusijom na administrativnom nivou

Marković je poručio kako je Crna Gora je 2006. godine usvojila evroatlantski put.

“Osnovni preduslov za naše pristupanje Evropskoj uniji će biti naš napredak u pogledu vladavine prava”, naglasio je premijer.

Kazao je da je nekada bio ministar pravde, te da zna stvari s kojima se suočavamo u tom području.

“Danas je otvoreno 32 od 33 poglavlja o pristupanju. Tri su privremeno zatvorena i spremni smo zatvoriti još sedam poglavlja. Nadamo se da ćemo to postići i do kraja ove godine. Ojačali smo naše institucije, naše pravosuđe, državnu upravu, uspostavili smo nove institucije. Crna Gora danas izgleda drugačije nego prije osam godina. Imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naglasio je Marković.

"Korupcija jeste problem, ali nije toliko ozbiljan kao ranije"

“Danas je najveći problem organizovani kriminal, ne samo u Crnoj Gori, već i na međunarodnom nivou. Kao odgovor na to, uspostavili smo Specijalno tužilaštvo, koje je već osudilo mnoge, uključujući i visokopozicionirane državne zvaničnike, koji su takođe članovi moje stranke”, istakao je Marković.

Protest demokratsko pravo

Govoreći o protestima, premijer je istakao kako je pravo na protest demokratsko i na raspolaganju svim građanima.

“I naravno, njihovi protesti su razlog da oni koji su na vlasti razmišljaju o tome zašto ljudi demonstriraju. Inicijalna iskra bila je banka koja je bankrotirala zbog toga što su se njeni vlasnici i poslodavci bavili kriminalnim aktivnostima. Nakon toga je pokrenuta negativna kampanja protiv predsjednika Mila Đukanovića, koji nije želio zaštititi te vlasnike. A kasnije, politička opozicija je to iskoristila kao motiv da podrži proteste, dobije podršku masa i postavi zahtjeve. Na primjer, oni su tražili ostavku predsjednika, moju, kao i ostavke glavnog tužioca i direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Zahtjevi su postali politički”, naglasio je premijer Marković.

Premijer je u intervjuu napomenuo kako zbog našeg članstva u NATO-u trenutno ne vodimo nikakve političke razgovore sa Rusijom, samo na veoma niskom administrativnom nivou.

“Rusija se veoma protivila našem članstvu u NATO-u i podržavala snage u Crnoj Gori koje se protive članstvu u NATO-u. Zato su se umiješali u izbore. Crna Gora je u to vrijeme bila na pola puta ka NATO-u, a da proevropske snage nisu pobijedile na izborima 2016. godine, pristupanje NATO-u ne bi bilo uspješno”, jasan je bio Marković.

Dodao je kako je Crna Gora je dugo bila izložena hibridnim prijetnjama, uključujući lažne izvještaje.

“Namjera im je da ugroze našu evropsku integraciju, kao i naše institucije, vladu i ekonomski razvoj”, kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније