Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

20. 05. 2019. 07:19   >>  08:48 1

DAVID PORUČIO

Crna Gora najbliža ulasku u EU

Crna Gora je sada najbliža ulasku u Uniju, ali se ne bi trebalo opterećivati rokovima, već što brže sprovodite reforme zbog građana, kaže u razgovoru za Pobjedu direktor Višegradskog fonda Andor David.

Višegradski fond je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, zemlje Višegradske grupe, radi podsticanja saradnje među zemljama članicama, kao i sa zemljama koje obuhvataju širi region Zapadnog Balkana, Centralne i Istočne Evrope i južnog Kavkaza.

Osnovni cilj formiranja Fonda je da finansijski podrži projekte iz šest prioritetnih oblasti: kulture, obrazovanja i naučne saradnje, razmjene mladih, prekogranične saradnje i promocije turizma.

David kaže da su u regionu prisutni kroz razne projekte, ali da posebno rade na promociji Fonda za Zapadni Balkan koji je osnovan po uzoru na Višegradski fond.

"Višegradska grupa je uvijek podržavala zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU. Podržavamo princip regate, a to znači da će najpripremljenija zemlja prva i ući u Uniju. U ovom momentu možemo reći da, iako države ispunjavaju pojedine kriterijume, EU stoji u mjestu opterećena svojim problemima", naveo je David.

On kaže i da Unija prolazi kroz svojevrsnu krizu.

"Ali to ne bi trebalo da obeshrabri Crnu Goru, već bi trebalo da date još jači impuls reformama koje se tiču vladavine prava i slobode govora u kojima Crna Gora već ostvaru je dobar progres. Ove reforme ne bi trebalo sprovoditi zbog Brisela, već to moramo uraditi zbog sebe. Kao što je za studenta znanje mnogo važnije od diplome, tako su i za Crnu Goru odrađene reforme zna čajnije od samog ulaska”, istakao je David.

David ističe da Višegradski fond podržava region kroz brojne projekte i da je već uloženo tri miliona u razvoj civilnog društva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније