Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

19. 05. 2019. 07:36 >> 07:36
13

JANJIĆ

Srbija i CG sporazumom da normalizuju odnose

Zvanične reakcije iz Beograda nijesam ni očekivao, ali sigurno je da su predsjednici Crne Gore i Srbije Milo Đukanović i Aleksandar Vučić razgovarali o presudi za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine, kaže analitičar Dušan Janjić.

"Kakvi god da su medijski, politički govori, narativi i odnosi, uvijek postoji način da se razmijene mišljenja za takve informacije koje su ozbiljne i koje udaraju u srce bezbjednosti Srbije", kaže Janjić u intervjuu za Pobjedu.

On je rekao da je potpuno uvjeren da Andrija Mandić već ima državljanstvo Srbije.

"Iznenađen sam da osuđenima za državni udar nijesu oduzete putne isprave - a postoji mogućnost od bjekstva", rekao je Janjić, i naglašava da postoji čitav jedan mehanizam koji je sakriven iza srpske žandarmerije, a koji je pod uticajem Rusije što je prijetnja i Srbiji i Vučiću.

Govoreći o tome što će se promijeniti u odnosima između Srbije i Crne Gore nakon presude za terorizam u pokušaju, Janjić kaže da bi trebalo sačekati da presuda postane pravosnažna.

"To jeste pravnički važno vrijeme, ali i vrijeme u kojem očekujem da se naprave analize da se pripreme odgovori - inače ne očekujem neku brzu promjenu niti izjašnjavanje povodom presude. U sadržaju presude se država Srbija, odnosne službe Srbije preko pojedinaca i Rusije povezuju sa pokušajem državnog udara na teritoriji strane države, znači da bi to trebalo da ima ozbiljne posljedice. Te posljedice mogu da idu u pravcu: nove negativne kampanje zaoštravanja odnosa, a mogu i da se završe sporazumom o normalizaciji i stabilizaciji odnosa između Srbije i Crne Gore. Takav sporazum je neophodan. Unutar sporazuma bi bilo obostrano odricanje od bezbjednosno obavještajnog djelovanja na teritoriji druge zemlje i zajedničko djelovanje na teritoriji treće zemlje", rekao je Janjić.

Navodi da bi to moglo da se dogodi.

"I to je očekivanje na putu i Srbije i Crne Gore ka EU, što se odnosi i na Sjevernu Makedoniju – to je taj pozitivni ishod. Postoji i drugi ishod koji se ne mora javno održavati, ali će vjerovatno biti dio medija. Srbija i Crna Gora moraju zajednički da rade na presijecanju veza između organizovanog kriminala, međusobnih i organizovanih kriminalnih službi i bezbjednosnih provokacija", kazao je Janjić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније