Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

16. 05. 2019. 14:45   >>  20:18 21

IZMJENE ZAKONA

Otkaz vojnicima koji odbiju međunarodnu misiju

Poslanici Skupštine raspravljali su o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore kojima se propisuje postojanje rezervnog sastava kao i obaveza vojnka da učestvuju u odbrani država NATO saveznica. Predložene izmjene naišle su na osudu poslanika DF-a koji smatraju da je obavezno učešće u misijama u inostranstvu suprotno članu 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja predviđa prigovor savjesti. Sjednicu Skupštine obilježila je oštra retorika.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da su razlozi za donošenje izmjena zakona, usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmjene poslova Generalštaba.

„Prijedlogom zakona propisuje se da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve. Ugovor sačinjavaju vojni obaveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada“, pojasnio je Bošković.

Navodi i da značajan dio nadležnosti ide od ministra u ruke načelnika Generalštaba. Propisana je nova zakletva za vojnike.

Propisani su i novi zadaci po ulasku u NATO, na način što pored, već propisanih obaveza, lica u vojci imaju obavezu da brane i ostale članice NATO-a. Propisani su i novi uslovi za prestanak vojne službe.

Prema zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da se izmjenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje Vojske.

„Ovdje je važno napomenuti da će rezervni sastav djelovati u svim situacijama koje podrazumijevaju i vanredne situacije poput onih o zaštiti i spašavanju“, kazala je Šćepanović.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije, dio je, navode, tradicije Crne Gore.

„Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma?“, pitao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

On je dodao da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Andrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju.

„Žalim sve žrtve koje su se desile na prostoru bivše Jugoslavije i ne pravim razliku između njih. Sasvim je legitimno i legalno da se branite od onih koji vas napadaju. Bogu hvala nijedan hrvatski vojnik nije napadao Kruševac, Kraljevo, niti bilo koji srpski grad, već se desilo obrnuto. Danas ne spoznati pogubnost takve politike je u najmanju ruku žalost“, kazao je Vuksanović.

Poslanica Anka Vukićević pitala je ministra odbrane koje su aktuelne i buduće potrebe Crne Gore na koje vojnici treba da odgovore i kada će spisak obaveza prema NATO-u biti konačan.

Ona je pitala da li se gradi povjerenje građana u državu tako što se od dobrovoljnog stiglo do obaveznog služenja vojnog roka i odlaska u misije, pod prijetnjom gubitnka radnog mjesta.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić objasnio je da je članom 31 propisana nova obaveza lica u VCG da učestvuju u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora.

“Nema riječi o tome da bilo ko može natjerati bilo koga da napada”, rekao je Sekulić i dodao da NATO u region, u ovom vremenu, ne treba da ima negativan predznak.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније