Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 05. 2019. 13:32 >> 13:32
1

DEMOKRATE POZIVAJU

Mišnić da povuče potpis na saglasnost o Sinjajevini

Demokrate Mojkovca zatražile su od predsjednika Opštine Mojkovac Ranka Mišnića da povuče svoj potpis na saglasnost za izgradnju vojne baze na Sinjajevini.

 

"Svjedoci smo sve češćeg uništavanja prirodnog bogatstva naše zemlje, na kojem bi nam pozavidjela većina svjetskih zemalja. Poslije sječe čempresa u Baru i stabala na Durmitoru, devastacije suze Evrope, iskorišćavanja rijeka (Bukovica, Lještanica, Štitarička rijeka) u svrhu bogaćenja privilegovanih pojedinaca, na red je došla i Sinjajevina", navode iz Demokrata.

Podsjećaju da je Ministarstvo odbrane Crne Gore Sinjajevinu označilo kao teren za izgradnju vojne baze i streljačkih poligona.

"Dok su se predsjednici opština Šavnik, Žabljak i Danilovgrad, kojima ova planina gospodari, odupreli vrhu partije i odbili da budu dio ovakvog zločina nad prirodom, predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, potpisao je saglasnost ne obraćajući pažnju na svoje sugrađane koji, da ga podsjetimo, izdižu na katune na Sinjajevini. Izgleda da Mišnića ne dotiče činjenica da njegovi sugrađani zavise od Sanjajevine", istakli su iz Demokrata.

Da, kako kažu, ironija bude još veća "Opština Mojkovac je dobila novac od Evropske unije za projekat uz pomoć kojeg bi Sinjajevina postala regionalni park".

"Da li je Mišnić svjestan toga da njegov potpis šteti pomenutom projektu?! Ukoliko Mišniću nije jasno do kakvog scenarija bi moglo da dođe zbog potpisa koji je stavio, da mu pojasnimo – nakon izvođenja vježbi bojevom municijom doći će do zagađenja životne sredine, a samim tim svi proizvodi sa ovog područja, koji su do sada imali status organskih proizvoda, više ga neće imati. Eksplozije koje će se dešavati za vrijeme vojnih vježbi uticaće na mijenjanje vodotoka podzemnih voda, a postojeća vodoizvorišta će nestati. Sinjajevina će biti izbrisana sa turističkih mapa ljubitelja planina. Zašto se Mišnić ne zalaže da se podrška da poljoprivredi i stočarstvu, pa da Crna Gora postane vodeća država u regionu u proizvodnji organske hrane? Šta je sa valorizacijom Sinjajevine u turističke svrhe, prije svega, valorizacijom pravog bisera - Zabojskog jezera? Zašto uništavati prirodni biodiverzitet Sinjajevine, ako težimo da budemo primarna turistička destinacija u regionu? Da li u 21. vijeku treba da se čeka izgradnja vojnih baza da bi se izgradila putna infrastruktura, koja se jedino navodi kao benefit ovog projekta", pitaju iz Demokratske Crne Gore.

Očigledno, kažu, nije dovoljno to što su u Mojkovcu poharani i opustošeni privredni resursi i industrija pomnožena sa nulom, a građani raseljeni, pa se nastavlja sa poharom preostalih prirodnih resursa. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније