Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

10. 05. 2019. 09:50 >> 09:49
9

ABAZOVIĆ U NJEMAČKOJ

Nećemo odustati od demokratizacije zemlje

Političke promjene jedini su način da sistem učinimo demokratskim i pravednim, poručio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, tokom boravka u Njemačkoj sastao se u Bundestagu sa poslanikom Zelenih Manuelom Sarazinom.

Na radnom ručku koji je organizovao Sarazin, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim temama, sa naglaskom na prevazilaženje političke krize koja je aktuelna u Crnoj Gori, ali i u regionu. Prilikom susreta bilo je riječi i o “Sporazumu za budućnost”, saopštili su iz URE.

"Crna Gora, ali i region u Bundestagu imaju iskrene prijetelje, koji su zabrinuti za političku krizu u Crnoj Gori", saopštio je Sarazin tokom sastanka

Abazović je njemačkog kolegu upoznao sa “Sporazumom za budućnost” kojeg je potpisala cjelokupna crnogorska opozicija i pokret “Odupri se 97000”.

"Posebno je apostrofirana odlučnost svih opozicionih aktera da više ne učestvuju na namještenim izborima - što je i glavna poruka", saopšteno je iz GA URA.

Abazović je Sarazina upoznao i sa sudskim procesom koji se vodi protiv opozicionih poslanika u Crnoj Gori i metodama režima za obračun sa političkim neistomišljenicima i slobodnim građanima.

"Vladavina prava ostaje na vrhu prioriteta evropske agende, što će naredni izvještaj i pokazati”, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Ističu da je Abazović pored protesta i afere “Koverat”, sa Sarazinom razgovarao i o nesmjenjivosti vlasti, kao i o korupciji na najvišem nivou koja je, kako saopštavaju “direktno vezana za nekolicinu lokalnih oligaraha”.

“Jedina smo zemlja u Evropi u kojoj se nikada nije smijenila vlast. Moramo naći snagu da to učinimo, u Crnoj Gori ima potencijala za snažnu evropsku alternativu”, kazao je Abazović svom njemačkom kolegi.

Prilikom susreta posebno se apostrofiralo pitanje zaštite životne sredine, a Sarazina je interesovalo i dokle se došlo po pitanju zaštite Solane, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

“Na primjeru Solane, čiju zaštitu i obnovu snažno podržava poslanička grupa Zelenih u Bundestagu, objašnjena je shema i za mnoge druge slične poduhvate organizovanog kriminala. Moramo razbiti koncept privatne države i zarobljenih institucija, imamo potencijala da postenemo uspješna evropska priča i zato je neophodno insistirati na alternativi. Političke promjene jedini su način da sistem učinimo demokratskim i pravednim. Od toga ne smijemo odustati nikada”, zaključio je Abazović prilikom susreta sa Sarazinom.

Iz URE dodaju i da su Abazović i Sarazin izrazili spremnost da URA i Zeleni Njemačke unaprijede saradnju i intenziviraju komunikaciju u budućnosti. U tom cilju poslanička grupa Zelenih najavila je uskoro i posjetu Crnoj Gori, kazali su iz URE.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније