Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

10. 05. 2019. 06:31 >> 20:20
12

RADIĆ SMATRA

Vašington ključni saveznik Crne Gore

Crnogorsko Ministarstvo odbrane najavilo je da planira da se, tokom ove godine iz državnog budžeta, kreditno zaduži 30 miliona eura, kako bi sa 67 lakooklopnih vozila opremilo dvije deklarisane čete crnogorske vojske.

U resoru Predraga Boškovića ne otkrivaju koja strana kompanija će imati prednost prilikom kupovine ove vrijedne investicije za crnogorsku vojsku.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da crnogorska spoljna politika preopoznaje Vašington kao ključnog političkog saveznika i u tom kontekstu VCG ima dinamičnu vojno-političku saradnju sa američkim oružanim snagama.

"Do sada je ostvarena nabavka od američkih i kanadskih firmi – prošle godine uvedena su u naoružanje tri helikoptera „bel 412EP/EPI“, ranije su nabavljeni radari za nadzor mora, sredstva veze i iz donacija sredstva za protivminske ronioce", naveo je Radić u izjavi za Pobjedu.

Na pitanje koliko oklopnih vozila se može kupiti za predviđeni iznos kredita od 30 miliona eura, Radić navodi da cijena kada se podjeli na broj vozila predstavlja realni ekvivalent tržišne cijene vozila kao što je "oškoš M-ATV".

"Ali kroz procedure nabavke kao što su FMS koji vodi Pentagon obično se može doći do niže cijene i olakšica u nabavci ili čak do djelimičnog finansiranja kroz neki od programa američke vojne pomoći", rekao je Radić.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније