Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

01. 05. 2019. 14:25   >>  09. 05. 2019. 15:38 1

UJEDINJENA CRNA GORA

"Pravosuđe palo na ispitu"

Iz Ujedinjene Crne Gore su saopštili da je crnogorsko pravosuđe, u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora, palo na ispitu.

Funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza, Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest mjeseci, odlučio Viši sud u Podgorici. 

"Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Danas je morao biti i dan provjere zdravog razuma, pravde i istine. Crnogorsko pravosuđe je palo na velikom ispitu - odlučujući u procesu takozvanog "Državnog udara", odlučuju o Crnoj Gori, o našoj budućnosti, o životu sa smislom ili o proužetku hajke i hajkanja koje smo kao zajednica započeli vijek unazad i nažalost nikada prekinuli", saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

Da je, kako su kazali, Crna Gora demokratska zemlja, bilo bi nedopustivo da se političari obraćaju sudijama nakon izricanja presude.

"Ipak, radi se o istorijskom raskršću na kojem osjećamo obavezu, da kao ljudi, u teškim vremenima neslobode i diskriminacije branimo istinu, iskreno brinući o danima i godinama koje su pred nama. Dokazani krivci, kriminalci okorelog kova, danas su na slobodi. Narko bosovi su u sudskim postupcima oslobađani odgovornosti i krivice za očigledne kriminalne radnje jer je država bila i ostala slaba da dokaže očigledno. Ubice i zlikovci su ugledni građani naše Crne Gore i gospodare izdijeljenim atarima podzemlja, nadzemlja, primorja i sjevera. Pojedini policijski i ANB službenici koji su obrukali svoj poziv i profesiju uživaju u blagodetima kontrolisanog šverca svega i svačega. U takvim okolnostima porota, a porota su svi građani Crne Gore, ne vjeruje u pravdu i pravična suđenja", ističu iz UCG.

Sudije, ali i političari koji imaju uticaja na sudije, dodaju, moraju biti svjesni činjenice da se snaga sudstva i države ne dokazuje u političkim procesima.

"Prvostepene presude poslanicima Mandiću i Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i državljanima Srbije, skandalozne su, drakonske i inspirisane nekom vrstom mržnje, ličnom ili kolektivnom. Vijeće sudije Mugoša nije očigledno sudilo po pravdi i istini nego osvetnički", ocjenjuju iz UCG.

U toj partiji su, kako su rekli, ubijeđeni da će svaka sljedeća sudska instanca, "čak i u besudnoj Crnoj Gori", osporiti i oboriti ovu prvostepenu presudu.

"Ubijeđeni smo da će optužene kolege opozicionari naći snage i političke mudrosti da se političkim sredstvima i uz podršku neostrašćene javnosti izbore sa ovom nepravdom i tako političku presudu obesmisle političkom akcijom. Da su naši sudovi bili ovako ekspeditivni i da su ovako presuđivali u slučajevima najtežih oblika kriminala Crna Gora bi danas bila srećna i izabrana država", ističu iz UCG.

Sudije, kako su rekli, moraju znati da je utisak javnosti u potpunoj suprotnosti sa izrečenim kaznama, da je današnjom presudom javnost potcijenjena, a sudovi, "nesumnjivo, danas sa mnogo manjim ugledom nego čak i do sada."

"Ako se ne možemo pouzdati u sudijsku pravdu obavezni smo da se pouzdamo u vlastitu mudrost, pa i političku. Ako budemo radili ono što vlast ne očekuje, ako se bude postupalo suprotno od njihovih pretpostavljenih želja, spasiće se Crna Gora i ubrzo uvesti ljudska i božanska pravda umjesto hajkanja, osvetništva i političkog progona", zaključuju iz Ujedinjene Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније