Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

08. 05. 2019. 17:15 >> 17:22

DARMANOVIĆ SAOPŠTIO

CG potvrdila posvećenost regionalnoj saradnji

Jadransko-jonska incijativa i Evropska strategija za Jadransko-jonski region (EUSAIR), služe kao regionalni okvir za saradnju između država sa istim prioritetnim ciljem a to je osnaživanje evropske perspektive regiona, ocijenjeno je na sastanku u Budvi.

Satanak Savjeta ministara vanjskih poslova država članica Jadransko-jonske inicijative i EUSAIR, kojim je završeno jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore ovim regionalnim mehanizima, održan je danas u Budvi.

Na sastanku, kojim je predsjedavao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Na sastaku su bili i generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative Đovani Kastelaneta i Direktor za pametni i održivi razvoj i implementaciju programa u Generalnoj direkciji za regionalnu politiku Evropske komisije Rudolf Nisler.

Kako je saopšteno, na sastanku je usvojena Budvanska deklaracija, u kojoj je potvrđena spremnost država članica da dodatno intenziviraju saradnju u okviru regionalnih inicijativa, snažeći time evropsku perspektivu regiona.

„Veoma uspješnim jednogodišnjim predsjedavanjem Crne Gore još jednom smo potvrdili snažnu posvećenost regionalnoj saradnji i multilateralizmu“, kazao je Darmanović, istakavši da su prioriteti predsjedavanja bili usmjereni na intenziviranje saradnje u oblastima turizma, kulture, zaštite životne sredine, istraživanja i inovacija.

Istakao je i da je značajan napredak ostvaren u pogledu učvršćivanja regionalnih odnosa s ciljem zajedničkog adresiranja pitanja od interesa za sve države.

Predajući predsjedavanje Srbiji šef, Darmanović je ocijenio da ,,Jadransko-jonska incijativa, tokom skoro dvije decenije postojanja, i kasnije EUSAIR, služe kao regionalni okvir za saradnju između država sa istim prioritetnim ciljem – osnaživanje evropske perspektive regiona“.

Dačić je zahvalio Crnoj Gori i Darmanoviću na uspješnom predsjedavanju JJI/EUSAIR-om, odajući priznanje što je posebnu pažnju posvetila promovisanju evropskih standarda i vrijednosti.

„To je nama veoma značajno imajući u vidu da su to osnovni preduslovi punog uključenja Zapadnog Balkana u EU. Srbija će takođe nastaviti svoje predsjedavanje u tom duhu“, zaključio je Dačić.

Generalni sekretar JJI Kastelaneta je, čestitajući Crnoj Gori na uspješnom predsjedavanju, kazao da Budvanska deklaracija šalje snažnu poruku o važnosti politike proširenja EU, posebno imajući u vidu predstojeće izbore za Evropski parlament.

On je naglasio da zemlje članice dijele zajedničke vrijednosti Jadransko-jonske inicijative.

Nisler je pozdravio dostignuća Crne Gore tokom predsjedavanja, naglasivši da Evropska komisija smatra važnim makroregionalne strategije, naročito ovu koja ima dodatnu političku vrijednost, podstičući razvoj u regionu i približavajući Evropskoj uniji države koje teže članstvu.

Danas je u Budvi održan i ministarski panel na temu „Integracija ljudi, razvoj regiona“.

Darmanović je ocijenio da saradnja u okviru JJI i EUSAIR-a predstavlja dodatan podsticaj državama aspirantima da ubrzaju integracione procese i da s ponosom ističe da je Crna Gora prva država koja nije članica Evropske unije, a koja je predsjedavala EUSAIR-om.

Darmanović je kazao i da posebno zadovoljstvo, ali i potvrdu uspješnosti crnogorskog predsjedavanja, predstavlja pristupanje San Marina Inicijativi upravo tokom jednogodišnjeg mandata Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, je istakao da aktivnosti u okviru EUSAIR-a doprinose socio-ekonomskom razvoju jadransko-jonskog regiona, te iznalaženju boljih rješenja za privrede svih država.

U panel diskusiji je učestvovala i ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Ona je naglasila da će fokus njihovog predstojećeg predsjedavanja biti na razvoju saobraćajne i energetske infrastrukture, a u cilju postizanja vidljivijih rezultata saradnje u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније