Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2019. 12:13 >> 12:22

LAJČAK BRAJOVIĆU

Slovačka i dalje za CG u EU

Slovačka će nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore sa kojom razvija iskreno prijateljstvo i sadržajnu saradnju, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak.

Lajčak, koji boravi u posjeti našoj zemlji u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a danas je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Kako je saopšteno iz Brajovićevg kabineta, Lajčak je pohvalivši aktivni angažman naše zemlje u okviru OEBS-a kazao da je Crna Gora lider reformskih i integracionih procesa u regionu.

"Skupština Crne Gore kao kuća demokratije ima važnu ulogu u nastavku iskrene prijateljske i partnerske saradnja Crne Gore sa OEBS-om", kazao je predsjedavajući OEBS-om.

On je, kako se dodaje, posebno pohvalio posvećenost naše zemlje ljudskoj dimenziji OEBS-a koju jasno prepoznaju svi relevantni izvještaji i najavio je takođe nastavak podrške unapređenju izbornog ambijenta kroz rad Privremenog odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

"U kontekstu bilateralne saradnje Lajčak je kazao da će Slovačka nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore sa kojom razvija iskreno prijateljstvo i sadržajnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine je izražavajući punu podršku slovačkim prioritetima predsjedavanja OEBS-om istakao da činjenica da ministar Lajčak svoju posjetu državama Zapadnog Balkana počinje u Crnoj Gori najbolji pokazatelj koliko se cijeni napredak koji je postigla naša zemlja od nezavisnosti.

"Posebno cijenimo istorijsku ulogu slovačke diplomatije i ministra Lajčaka lično, tokom procesa obnove crnogorske državnosti, kao i bezrezervnu podršku i konkretnu pomoć Slovačke našim evroatlantskim i evropskim integracijama. Samo odlični poznavaoci prilika u našem regionu razumiju na pravi način koliko je važno dalje stimulisati uspješene primjere kao što je Crna Gora. Redovna razmjena mišljenja na najvišem nivou potvrda su prijateljskih odnosa, kao i zajedničkog opredjeljenja da saradnju između dvije zemlje dodatno oplemenimo i učinimo još sadržajnijom, posebno na polju ekonomije", naglasio je Brajović.

Sagovornici su, kako je saopšetno, istakli posebno zadovoljstvo razvojem parlamentarne saradnje između dvije zemlje koja će dodatno biti osnažena predstojećom posjetom Brajovića Bratislavi.

Tokom razgovora, kojem su prisustovali i predsjednica Zakonodavnog odbora Marta Šćepanović, kao i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Željko Aprcović, bilo je riječi i o aktuelnim političkim kretanjima u Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana, kao i o politici proširenja Evropske unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније