Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

08. 05. 2019. 06:55 >> 19:24
5

POPOVIĆ POJASNIO

Nemoguće kažnjavati neaktivne poslanike

Predlog Liberalne partije Crne Gore (LPCG) da se izmjenama poslovnika predvide kazne za poslanike koji ne dolaze na skupštinske sjednice naišao je na različite reakcije među parlamentarcima, ali i tvrdnje da se radi o duplim aršinima, posebno što ne sadrži kazne za poslanike koji uopšte nemaju nikakve aktivnosti u zakonodavnom domu, piše Dan.

Liberalna partija, tvrdeći da poslanici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA skoro tri godine ne učestvuju u radu Skupštine, niti dolaze na posao, a uredno primaju platu, predlaže izmjene poslovnika po kome će nedolazak biti kažnjiv.

I ostatak opozicije nekoliko puta počinjao je, pa prekidao bojkot. Iako se zalažu za takva rješenja, u LPCG ne predlažu kazne za poslanike koji, osim prisustva na sjednicama, nemaju ama baš nikakve aktivnosti u parlamentu.

Čelnik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović tvrdi da ima mali broj neaktivnih poslanika, ali da je za njih u ovakvim uslovima nemoguće propisati kazne, jer nemamo zakon o poslanicima koji bi to pitanje trebalo da reguliše.

Koprivica: Neka smanje plate za 100 odsto

"U crnogorskom parlamentu veoma često se diskutuje mimo tačke koja je na dnevnom redu, Poslovnik Skupštine je prepoznao takve situacije kada predsjedavajući prvo upozoravaju, a potom i donose kaznenu opomenu. Nažalost, naši predsjedavajući veoma rijetko koriste svoje poslovničko pravo i obavezu, i završimo na tome da se diskutuje o 'Markovim konacima' a na dnevnom redu su, na primjer, teme iz nauke ili prava. U dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore, koji će uskoro biti u proceduri a tiču se poslanika koji neopravdano ne učestvuju u aktivnostima Skupštine, koristimo najbolje prakse iz regiona i drugih država razvijene evropske demokratije", kazao je Popović.

S druge strane, poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kaže da predstavnici te stranke nijesu u politici zbog plata nego zbog ideja.

"Pa predlagačima mi predlažemo da nam plate smanje ne za 60 odsto, nego za 100 posto i onda ćemo im pokazati šta je bojkot parlamenta, tako što ćemo još aktivnije, još odlučnije i još intenzivnije bojkotovati rad parlamenta", poručio je Koprivica, potpredsjednik Demokrata.

Škrelja: Stav odbora jasan

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Luiđ Škrelja saglasan je da treba kažnjavati sve koji ne dolaze na posao, a primaju platu, te da po tom pitanju ima jasan stav, ne ulazeći, kako navodi, u predlog Liberalne partije s obzirom na to da nije imao prilike da vidi taj materijal.

"Bojkot je legitimno sredstvo u političkoj borbi, to stoji, ali mi nije logično da poslanik prima platu za angažovanje u parlamentu i za izražavanje svog političkog stava zanemarujući svoje obaveze prema toj instituciji. To je nesavjesno obavljanje poslova koji su preuzeti na osnovu slobodno izražene volje građana, a građani su im dali mandat. To sam uvijek govorio i iza toga stojim i dalje. Na primjer, zemlje u okruženju, čak i zemlje sa većom tradicijom demokratije i parlamentarizma mnogostruko od Crne Gore imaju propise kažnjavanja, evidencije, preduzimanja mjera pa čak idu i do gubljenja mandata za poslanike koji se neodgovorno i nesavjesno odnose prema onome što znači ekvivalent dolaska i nedolaska na posao, a to je plata. Primati platu a ne dolaziti na posao, pritom to izjednačavati sa onima koji tu borave i doprinose je razlika kao dan i noć", kazao je Škrelja.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније